Крипто заемодателят BlockFi подаде молба за защита от несъстоятелност в

...
Крипто заемодателят BlockFi подаде молба за защита от несъстоятелност в
Коментари Харесай

Още един играч на криптопазара фалира и завлече над 100 хиляди кредитора

Крипто заемодателят BlockFi подаде молба за отбрана от неплатежоспособност в понеделник, дни след прекратяване на тегления на фона на продължаващите последствия от банкрута на втората по величина криптоборса FTX, оповестява CoinDesk.

Компанията съобщи, че подава молба за отбрана от банкрут по глава 11, което демонстрира, че се надява да се преструктурира, като в това време продължи активността си. Според известие за пресата BlockFi разполага с към 257 милиона $ в брой. Базираният на Бермудските острови филиал също подава молба за разпродажба в сходен развой.

Според настояването на компанията, ръководителите на BlockFi пресмятат, че компанията има повече от 100 000 кредитори. Ръководителите на сдружението пресмятат, че компанията има сред 1 милиард и 10 милиарда $ активи и пасиви, което е много необятен диапазон.

Най-големите кредитори на компанията включват West Realm Shires Inc., юридическото име на FTX US, която има негарантиран иск от 275 милиона $, и Комисията за скъпи бумаги и тържища (SEC), която има 30 милиона $ негарантиран иск. По-голямата част от имената на другите 50 най-големи кредитори не бяха споделени.

Най-големият заемодател на BlockFi е Ankura Trust Company, концерн, който сдружението наподобява е наело през февруари като съветник и в този момент има необезпечено взимане от 730 милиона $.

BlockFi, които стопираха тегленията преди няколко седмици заради продължаващото комплициране по отношение на активите на FTX, имаше сложна година. Компанията загуби огромен клиент по-рано тази година и се нуждаеше от кредитна линия от FTX, с цел да оцелее въобще. При оповестяването на прекъсването на тегленията, BlockFi предизвести клиентите да не подават средства в портфейла или лихвените сметки.

Кредиторът трябваше да набере финансиране при оценка от 1 милиард $ през юни, откакто набра 350 милиона $ при оценка от 3 милиарда $ през март 2021 година През предишния юли компанията искаше да стане обществена в границите на идната година и половина, като евентуалното набиране на средства се очакваше да бъде от към 500 милиона $.

Компанията бе принудена да заплати 100 милиона $ през февруари като част от съглашение с федералния регулатор на скъпи бумаги в Съединени американски щати (Комисия по скъпите бумаги и тържищата - SEC) и няколко щатски регулаторни органи по отношение на обвиняванията, че нейният високодоходен артикул за крипто кредитиране нарушава държавните и федералните закони за скъпите бумаги. Като част от съглашението BlockFi също трябваше да записва своя артикул BlockFi Yield в Комисия по скъпите бумаги и тържищата.

Компанията редуцира към една пета от работната си мощ през юни, защото пазара на криптовалута спадна. Общата пазарната капитализация на криптовалутите, един условен измерител на криптопазара, спадна от над 3 трилиона $ преди година до 1 трилион $ през юни 2022.

След банкрута на хедж фонда Three Arrows Capital, изпълнителният шеф на BlockFi Зак Принс разгласи, че компанията губи огромен клиент, макар че не удостовери дали това е Three Arrows или различен. Малко по-късно крипто борсата FTX отпусна кредитна линия от 250 милиона $ на крипто заемодателя, което по-късно набъбна до 400 милиона $, което от своя страна даде опция на FTX US да придобие BlockFi.

През ноември самата FTX подаде молба за фалит, след дни на спекулации дали е ликвидна. Въпросите бяха провокирани от отчет на CoinDesk, който разкрива, че огромна част от салдото на дъщерната компания на FTX Alameda е формиран от борсов токен, FTT, публикуван от FTX, което по-късно накара основния изпълнителен шеф на най-голямата криптоборса в света Binance Чангпенг Жао да разгласи, че ще продаде цялата си инвестиция в FTT токени. Скоро по-късно FTX спря тегленията за клиенти.

На фона на хаоса BlockFi също разгласи, че ще спре тегленията, като сподели, че има прочут брой активи, подадени във FTX, както и че към момента дължи част от заема, който FTX е дал.

Продължава да бъде неразбираема и обстановката към крипто капиталовата компания Genesis Global Trading, като банкрутът също не се изключва.

На фона на новината за банкрута на BlockFi, която по-скоро бе предстояща, в сравнение с изненада, цената на биткойн падна с към 1.60% до към 16,100 $, а останалите водещи криптовалути изгубиха сред 2% и 5% от цената си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР