Кримският мост е почти готов и през май ще бъде

...
Кримският мост е почти готов и през май ще бъде
Коментари Харесай

Москва пуска моста до Крим през май

Кримският мост е съвсем подготвен и през май ще бъде пуснат в частта си за коли, а жп линията - по-късно, заяви "Ведомости ". На процедура това са два паралелни моста - за коли с по две платна за придвижване в двете направления, и железопътният.
Дължината на моста е 19 километра, като една трета от него е над морето. Има малко за дотъкмяване по моста за колите - разграничителни линии, бордюр, ограждения. През май по него ще тръгнат пътнически рейсове и леки коли.
Камионите се чака да бъдат пуснати наесен, а до тогава те ще стигат от континенталната част на Русия до Крим както и в този момент - с ферибот. След цялостното стартиране на моста, фериботният превоз евентуално ще бъде спрян.
За отбрана на опорите на двата моста от корабите пред тях са инсталирани специфични защитни структури. Преди две години турски товарен транспортен съд се вряза в една от тях, само че не аргументи съществени вреди.
Строителството на жп линията е в разгара си, само че към момента арката й не е поставена от строителите.
Монтирането на пилони към момента продължава. Този развой ще бъде приключен през юни. Пилоните са тръби за газопроводи с диаметър 1420 мм и дебелина на стената 20 мм. Те се обработват с антикорозионно покритие и след монтажа се пълнят с бетон
Паралелно се довършва 40-километровият път до моста, който още е не пуснат за придвижване.
И въпреки да не напълно подготвена, към този момент се строят бензиностанции.
"Стройгазмонтаж " на близкия до президента Путин олигарх Аркадий Ротенберг получи контракт за създаване на моста над Керченския проток през февруари 2015 година, година след анексията на полуострова от Русия. След два несполучливи търга за избор на реализатор на жп линията на моста, управляващите взеха решение да я поверят също на "Стройгазмонтаж " - при започване на 2017 година
Стойността на жп линията е 17 милиарда рубли, а на целия мост - към 228 милиарда рубли, близо 3.02 милиарда евро (по сегашен курс).
Мостът през Керченския проток се построява за сметка на федералния бюджет в границите на федералната стратегия "Социално и икономическо развиване на Република Крим и Севастопол до 2020 година ", без присъединяване на извънбюджетно финансиране. С парите на съветските данъкоплатци се строят и два ТЕЦ-а, за над 70 милиарда рубли (около 926 милиона евро).
Магистралата "Таврида ", която ще съединява Керч, Симферопол и Севастопол, ще е подготвена през 2020 година До момента, макар че Крим получи статут на свободна икономическа зона с избрани данъчни облекчения, огромни вложители тук няма. Освен съветската страна, предприемачи, които са ударени от глобите против Русия, и вложители, които обичайно работят на съветския пазар.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР