Кримският мост – ключово съоръжение за снабдяването на незаконно анексирания

...
Кримският мост – ключово съоръжение за снабдяването на незаконно анексирания
Коментари Харесай

Експлозия повреди кримския мост

Кримският мост – основно оборудване за снабдяването на нелегално анексирания от Русия полуостров Крим и войските, нахлули в Южна Украйна – е затворен след детонация. Според първичната публична информация е избухнала цистерна с гориво в края на товарен трен, пътуващ към Крим, написа „ Дневник “.

Съвсем друга е версията на Националния антитерористичен комитет на Русия:

„ Днес в 06:07 на автомобилната част на Кримския мост от страната на Таманския полуостров стана взривяване на товарен автомобил, повлякло след себе си запалването на седем цистерни с гориво от трен, движещ се към Кримския полуостров. Има отчасти сриване на две секции от автомобилното платно. “

Засега няма данни за потърпевши хора, управляващите настояват, че не са развалени арките, под които минават кораби към Азовско море и трафикът под тях е естествен.

От фрагменти в съветските обществени мрежи, чиято достоверност се ревизира, се вижда съществено разрушение на едно от платната за авто транспорт. На други фотоси се вижда, че най-малко две секции от моста, именуван още Керченски поради едноименния полуостров в Крим и пролива, над който минава, са паднали в морето.

Мостът евентуално ще остане затворен за по-продължително време, защото са ситуирани водоноски и портативни тоалетни за хората от спрените коли, камиони и рейсове.

Властите в Крим оповестиха, че трафикът по моста е изцяло затворен, връзката с Южна Русия ще се прави с фериботи.

От началото на войната в Киев няколко пъти споделиха, че Кримският мост е евентуална цел за офанзиви.

Експлозията е станала малко след 6 часа сутринта. Според пресслужбата на жп компанията Крымская железная дорога (КЖД) „ апаратурата сподели в 06:05 часа, че релсите са заети “, без това да е обикновено по график и повода е пожар на една от цистерните. След това пожарът се е популяризирал върху още няколко цистерни.

Не е ясно обаче каква е повода за рухването на шосейни секции от моста, намираща се на десетки метри от горящите вагони. Ако е вярна версията на антитерористичния комитет за атентат с камион, наподобява евентуално детонацията да провокира такива опустошения.

 мост, крим  мост, крим

Повредите по моста ще бъдат възобновени навреме, те не са съществени, сподели пред РИА „ Новости “ ръководителят на кримския парламент Владимир Константинов, който упрекна за детонацията „ украинските вандали “. Не е известно на каква оценка се базира той толкоз скоро след разрушенията и какво значи „ навреме “ при рухнали елементи от шосейния мост и забележими съществени повреди по железопътната част от него.

Ръководителят на Крим Сергей Аксьонов сподели, че на пръв взор шосейната връзка е цяла (бел.ред. – тя се състои от две трасета, рухнало е по-отдалеченото от жп моста), само че „ едвам след потушаването на пожара ще има опция да се оценят мащабите на вредите по моста и колоните, а по-късно да се приказва за периодите за възобновяване на придвижването “.

На любителски фрагменти се вижда, че по-близкото до горящите цистерни шосейно трасе от моста наподобява не е рухнало, само че не се знае какви са вредите по него, носещата структура и колоните.

Кримският мост, свързващ Керченския полуостров с Таманския полуостров, е най-дългият (19 км) в Русия и Европа. Строителството му стартира през февруари 2016 година и беше изцяло приключено през декември 2019 година Стойността на плана надвиши 220 милиарда рубли (близо 4 милиарда долара).

Автомобилната част на моста беше открита през май 2018 година Пътническите влакове започнаха да се движат по него от 23 декември 2019 година, а постоянният железопътен товарен трафик е от юли 2020 година

 мост, крим  мост, крим

Руският президент Владимир Путин разпореди да се сътвори специфична държавна комисия след повредата на Кримския мост, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. Новината съобщи ТАСС, а включването на Путин, който през вчерашния ден навърши 70 години, в толкоз ранен час е извънредно, в това число тъй като е известно, че работният му ден нормално стартира в ранния следобяд.

Песков добавя, че министър председателят Михаил Мишустин, вицепремиерът Марат Хуснулин, ръководителите на Министерството на изключителните обстановки и Министерството на превоза Александър Куренков и Виталий Савелиев, както и ръководителите на органите на реда са докладвали на Путин за случилото се на моста. За мястото на гърмежа са отпътували ръководителите на Министерството на изключителните обстановки и на Министерството на превоза, сподели още той.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР