Криминалист с 27-годишен стаж пое кормилото на най-натовареното Районно управление

...
Криминалист с 27-годишен стаж пое кормилото на най-натовареното Районно управление
Коментари Харесай

Криминалист пое Второ РУП с портрета на Апостола

Криминалист с 27-годишен стаж пое кормилото на най-натовареното Районно ръководство в Пловдив. Точно преди два месеца основен контрольор Георги Машонов влезе в шефския кабинет на Второ РУП, като донесе със себе си икона на свети Георги и портрет на Васил Левски. „ На някого този портрет на стената може да се стори факсимиле, само че за мен е въпрос на образование. Още като бях дете, татко ми беше окачил лика на Апостола на видно място в хола ни “, спомня си 46-годишният Машонов.

Със системата на Министерство на вътрешните работи той е обвързван още от 1989 година, когато бил признат в полицейското учебно заведение в Пазарджик. След това приключва Академията на Министерство на вътрешните работи в София. През 2003 година взима и тапия за юрист от Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “.

Младият чиновник на реда облича униформата през 1991 година, когато стартира работа като патрулен служител на реда в сектора в Столипиново. След това става областен контрольор в новосъздаденото Шесто РПУ. От 1997 година става действен служащ в Четвърто районно, а през 2004 година минава на работа в Трето, където в продължение на 10 години е началник-група при криминалистите. Там се издига до началник на бранш „ Криминална полиция “ и става зам.-началник на Районното. От 25 август т.г. е назначен за шеф на Второ районно в Пловдив, което обслужва 2/3 от територията на „ Централен “ и целия „ Западен “, като границите му се простират от Главната чак до Прослав и Околовръстното шосе. Според статистиката на ОД Министерство на вътрешните работи - Пловдив, обслужваният регион е на второ място в града по брой осъществени закононарушения. Хората от сектора обаче настояват, че това е и най-трудният за полицейската активност сектор.

На въпроса от кого се е учил в работата си на криминалист през годините, Георги Машонов се усмихва и напомня шеговито остарялата максима, че поминък не се учи, а се краде. Все отново загатва някои от по-възрастните си сътрудници, от които е „ крал “ поминък. Започва да изрежда имената на Георги Гогов, Христо Чочев, Марин Георгиев, само че след това стопира, с цел да не пропусне някого.

Важен човек за него е бил и досегашният му началник - началникът на Трето РУП Никола Симов, който дефинира като почитан мъж и отличен админ.

„ Разкриването на обещано закононарушение постоянно е плод на екипната работа. Сам човек мъчно би могъл да се оправи с който и да е случай. Ако някой твърди сходно нещо, гледайте го с едно мислено “, безапелационен е Машонов. Според него има още едно предписание в занаята - служителят не трябва да се вторачва в несъмнено закононарушение и да се вживява в него - това пречи на работата.

Новият шеф на Второ районно твърди, че приоритет в работата му на новия пост още от началото ще бъде борбата с битовата престъпност, в това число джебчийските обири по Главната и рейсовете на градския превоз. Не по-малко значима задача пред него е оправянето с трафика и пътните извършители на територията на Районното. „ Постът, който заемам, е по-скоро административен. Досега постоянно съм бил на терен, видял съм нещата от вътрешната страна и това ще ми помогне вярно да систематизирам дилемите на персоналния състав “, твърди дългогодишният пазител на реда.

Както на всеки чиновник в системата на Министерство на вътрешните работи, и на Георги Машонов не му остава задоволително време за фамилията. Със брачната половинка му, която се занимава с бизнес, имат две деца - 20-годишна щерка студентка и наследник възпитаник, който е на 10 години.

Полицаят признава, че огромната му пристрастеност са ските. Започнал да се пързаля още от дребен и твърди, че постоянно чака зимата с неспокойствие, с цел да се отдаде на обичания си спорт. Винаги когато има опция, потегля със фамилията към пистите в Пампорово, Боровец или Банско. Повече обаче му харесват изискванията в Австрия, където всичко било изпипано до последния подробност и в действителност било наслаждение да караш ски.

Предпочитаният вид на лятна отмора за него пък е гръцкото море, тъй като било идеално за гмуркане. А когато е в Пловдив, Георги Машонов поддържа форма с тичане и фитнес. Което проличава и от физиката му.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР