Криерните дупки при жените са главно заради майчинство и грижи

...
Коментари Харесай

Кой и защо има „кариерни дупки“ в биографията си


Криерните дупки при дамите са основно поради майчинство и грижи за заболели родственици, а при мъжете – поради здраве, пътувания или нова работа (снимка: CC0 Public Domain)

Голяма част от работещите хора имат в трудовата си биография „ кариерни дупки “. Това са изрезки от време, през които хората не са работили по една или друга причина. Оказва се, че кариерните дупки могат да бъдат огромен проблем за някои чиновници.

Наскоро извършено изследване на английската компания за етично набиране на личен състав Applied и общественото дружество Women Returners разкрива, че съвсем третина от работещите хора имат „ кариерна дупка “, било то планувана или не. По-лошото е, че близо половината от тези хора имат чувството, че би трябвало да излъжат работодателите, при които аплайват, по отношение на празните шпации в своите CV-та.

Най-честият случай на „ кариерна дупка “ е майчинството. По тази причина голяма част от работещите дами имат празни шпации в професионалния си път. Друга доста постоянно срещана причина е потребността от обгрижване на болен възрастен родственик. И този вид „ кариерна дупка “ се случва най-вече на дамите.

Мъжете, от своя страна, е най-вероятно да се снабдят с „ кариерна дупка “ по аргументи, свързани с менталното и физическото здраве (23%, спрямо 18% при жените), поради пътешестване (10% спрямо 5% при жените) или за кандидатстване за други позиции (12%, спрямо 3% при жените).
още по темата
Съществен проблем освен това събитие е завръщането на работа. Някои чиновници разказват себе си като „ обезверени “ да стартират работа още веднъж. Това важи с особена мощ за дамите, които не са работили по-продължително време поради майчинството.

Особено тежък е казусът при майки на деца със специфични потребности, които остават да се грижат за децата си по-продължително време – по няколко години. След такова дълготрайно неявяване от професионалната „ сцена “ намирането на работа се оказва предизвикателство.

Мнозина споделят, че никой не отвръща на изпратените кандидатури, никой не ги кани на изявление. Тези, които въпреки всичко имат триумф да стигнат до среща с евентуалния шеф, биват обстрелвани с тежки въпроси като „ Какво ще се случи, в случай че детето ви още веднъж има потребност да спрете работа, с цел да се грижите за него? “

Наред с това отговорниците по наемане на фрагменти са склонни да имат вяра, че продължителното неработене води до „ загуба на форма “ в професионалния път. Applied е интервюирала към 200 експерти по човешки запаси и работодатели, откривайки, че за над една трета от интервюираните пропуските в кариерата водят до „ избледняване на уменията “ на служащите. 49 % са уверени, че претендентите за работа би трябвало да обяснят спиранията в кариерата си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР