Крепостта Царевец във Велико Търново се върна седем века назад

...
Крепостта Царевец във Велико Търново се върна седем века назад
Коментари Харесай

Крепостта Царевец се върна 7 века назад

Крепостта Царевец във Велико Търново се върна седем века обратно в историята по времето на Средновековна Европа и Второто българско царство при ръководството на цар Иван Александър.

Над 180 възстановчици на исторически събития от България, Италия, Гърция, Румъния и Сърбия показват бита, културата, занаятите и изкуствата, кулинарията, войнските умения и въоръжението от интервала XII-XIV век.

Зад портите и крепостните стени на Царевец се леят медовина и вино, кипи обич, водят се борби, вихри се дипломация, има музика, танци, спектакъл и занимания. Възстановчици на исторически събития от пет страни се събраха, обединени от тръпката към приключението и любовта към историята:

" Смяна на духа, промяна на времето, промяна на страстите ".

" Връщаме се обратно във времето, с цел да усетим величието на България по това време ".

" Един жив урок по история за децата. Всеки може да откри нещо за себе си, да научи, да опита ". Това бяха част от техните послания.

Средновековният фестивал във Велико Търново е отдаден на дипломацията в 40-годишното ръководство и любовта на цар Иван Александър с търновска еврейка, описват историците Иван Църов и Николай Цонев:

" Толкова дълго време има мир и успокоение, това приказва, че той е доста добър посланик. По това време културата и духовността доближават едно доста високо равнище ", разясни Църов.

" Тази обич и този брак в действителност имат трагични последствия. Това е една от аргументите и за разделянето на българската страна и нейното рухване под османска власт ", сподели Цонев.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР