Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм,

...
Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм,
Коментари Харесай

Крепостта "Баба Вида" стана декор в новия български игрален филм, посветен на Свети Йоан Рилски

Крепостта "Баба Вида " стана фон в новия български игрален филм, отдаден на Свети Йоан Рилски.

"Филмът "Пастир " е доста остаряла моя концепция, която щеше да отлежава още дълго време, в случай че към нея не се бе включила моята сестра Невена, която е съсценарист и продуцент на кино лентата ", описа режисьорът на кино лентата Милена Андонова, съобщи Българска телеграфна агенция.

"Филмът "Пастир " е напълно художествено произведение, основано на исторически обстоятелства, той би трябвало да е подготвен през есента на 2018 година ", уточни тя. "Сценария на игралния филм написахме по известните жития на Свети Йоан Рилски, само че основаването му като цяло се оказа много комплициран и тежък развой ", споделя Милена Андонова.

"Идеята ни бе да се направи филм за вярата и връзката на индивида с нашия основател Бог, да разкажем за тези славни времена в които е живял Свети Йоан Рилски ", добави тя.

Най-великият светец на българската земя, преподобни Иван Рилски, се е родил към 876 година в Скрино, ситуирано в гънките на Осоговската планина край р. Струма (край град Дупница). Бил е съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия наследник Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия наследник - цар Петър. До 25-годишната си възраст е бил овчар. От нежна възраст в душата на Иван почнала да се развива и крепне религиозната религия. По това време из цяла България почнали да се строят църкви и манастири, новооснованите обители ставали освен огнища на християнството, само че и книжовни и просветни средища споделя част от сюжета на кино лентата Милена Андонова.

"Желанието на юношата било да се посвети изцяло в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на отшелнически живот, означи тя. За себе си аз, като сценарист, съм безапелационна, че точно в този исторически интервал в действителност се основава българската страна като страна ", продължава Милена Андонова.

"Не желая да огласявам някакви нови теории за основаването на българската страна - тя е основана и съществува въз основата на това, което е направил Княз Борис ", безапелационна е Милена Андонова.

"Ако има някакъв здрав корен за нас българите, като народ и страна, като нация то това е там надалеч в предишното, и толкоз по зле, в случай че не го осъзнаваме и не поддържаме този корен ", уверена е Милена Андонова.

Сценария на кино лентата "Пастир " завоюва план за национална държавна поддръжка от Националния кино център към Министерството на културата. Той е копродукция с Българска национална телевизия и с помощта на това, че с Националната телевизия сме копродуценти, започнахме фотосите.

"Отпуснатата ни държавна дотация е незадоволителна, което на процедура ни слага като създатели на кино лентата в неравностойно състояние по отношение на другите продукции ", добавя Невена Андонова. "Макар и получили тавана на държавното финансиране, то е незадоволително, с цел да произведем един актуален филм, който се осъществя с доста декори, огромен атрибут, снимаме на доста места, доста от тяхно труднодостъпни, пресъздаваме далечна историческа ера. Всичко това доста оскъпява продукцията ", споделя още Невена Андонова.

До края на тазгодишния снимачен сезон, който приключи във Видин, екипът е снимал в Източните Родопи, край с. Маджарово, край река Арда, в Централна Стара планина, Централен Балкан, до Велико Търново - край Кладнишкия водопад.

Във кино лентата "Пастир " вземат участие младите артисти Петко Дочев от Младежкия спектакъл, многообещаващата, забавна млада актриса Елена Телбис. Една от централните огромни функции на върховен свещеник, персонаж, който напълно е фиктивен, е поверен на Георги Тенев. Във кино лентата се снима и така наречен тежка артилерия на българското кино - актьорите Руси Чанев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев, Деяна Добрева. В дребни функции ще забележим актьора Иван Павлов, който е и режисьор, споделя Милена Андонова. Интересен е фактът, че филмът "Пастир " има доста режисьори - Иван Павлов, Георги Тенев, Деян Ангелов и Милена Андонова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР