Кремъл заяви, че решението на Турция да продаде военни дронове

...
Кремъл заяви, че решението на Турция да продаде военни дронове
Коментари Харесай

Кремъл: Турските дронове могат да дестабилизират Източна Укр...

Кремъл съобщи, че решението на Турция да продаде военни дронове на Украйна рискува да дестабилизират обстановката там.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков разяснява разполагането от украинските държавни сили на турски дрон Байрактар TB2, с цел да нанесе удар по позиция в Източна Украйна, следена от подкрепяни от Русия сепаратисти.

„ Имаме в действителност положителни връзки с Турция, само че в тази обстановка, за жалост доставките на тези типове оръжия на украинските военни могат евентуално да дестабилизират обстановката на граничната линия “, сподели Песков пред кореспонденти.

Подкрепяните от Русия сепаратисти се бият с държавни войски в украинския район Донбас от 2014 година, скоро откакто Русия завладя Кримския полуостров от Украйна. Киев споделя, че минимум 14 000 души са убити.

Украйна закупи турски дронове, с цел да укрепи армията си и подписа договорка с Анкара за произвеждане на същите дронове в цех покрай Киев, столицата.

Проблемът с дроновете е един от няколкото обтягащи връзки сред Турция и Русия, макар че двете страни се радват на тесни връзки в други области.

„ Виждаме, че незабавно щом такива оръжия попаднат в ръцете на украинските военни, те евентуално могат да бъдат употребявани в този източен район на Украйна и това води до дестабилизация на обстановката “, сподели Песков, представител на Кремъл.

„ Това не способства за решаването на този вътрешен украински проблем “.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна съобщи, че е разположил дроновете, с цел да принуди проруските сепаратисти да прекратят огъня.

В него се споделя, че дрон във вторник е унищожил артилерийска част, принадлежаща на проруски сепаратисти, употребявайки управляема бомба. В него се споделя, че дронът не е пресякъл линията на досег сред двете враждуващи страни.

Украйна към този момент получава военна поддръжка от Съединени американски щати и други страни от НАТО. Турция, член на НАТО, разкритикува анексирането на Крим от Москва и изрази поддръжка за териториалната целокупност на Украйна.

Турция все пак поддържа тесни връзки с Москва в региона на защитата и енергетиката.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР