Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в

...
Кремъл вербува български студенти, като ги кани да участват в
Коментари Харесай

Кремъл вербувал български студенти за 1000-2000 евро на месец

Кремъл вербува български студенти, като ги кани да вземат участие в планове, да пътуват и учат в Русия, а след това, щом се убеди, че те са " идейни " - им предлага пари, твърди Петър Танев от асоциация " Свободна Русия " пред " Евронюз - България ". По думите му сумите варират сред 1000 и 2000 евро на месец.

Танев показа пред телевизионния канал в четвъртък, че му е било предлагано да взе участие в план, обвързван с ориентиране на български студенти да следват в Русия. Бил е поканен в Крим от ръководителя на българската асоциация там - Иван Абажер.

Танев, който е полуруснак, участвал в разнообразни планове, докато следвал в Москва. Там е получил предложението от Абажер, само че го отклонил, тъй като, както самичък той съобщи пред " Евронюз ": " почита териториалната целокупност на Украйна ".

Той сподели, че преди войната в Украйна Русия е имала по-голям шпионски потенциал, тъй като си е служила с дипломатическите корпуси в съответните страни. След войната обаче Москва активира цивилните шпиони в сянка. Те са били неактивни преди войната, само че подготвени да бъдат задействани.

След като отклонил офертата на Абажер Танев разброл, че въпросният план все пак е бил реализиран и че участвалите български студенти са били вербувани:

" Това не значи, че незабавно ще станат шпиони, а че се готвят да се приспособяват към тази система, да изпитват същински страсти, да бъдат последователи на Путиновия режим. Не можеш да станеш разузнавач, единствено тъй като ти заплащат – трябват и хрумвания, да си абстрактен човек. "

Танев описа и за сходен случай, до момента в който е работел в студентската организация " Балкански клуб ". По думите му Кремъл и съветското министерство на образованието са " навлезли в нея с всичките си благоприятни условия, с цел да създадат подобен теоретичен план с пропагандна тенденция ".

" Дори си припомням точния текст от този план, който беше финансиран от организациите " Росмолодёжь " (Руска младеж) и " Россотрудничество " (Руско сътрудничество). Там беше написано, че „ младите сърби и българи не изпитват нужните отрицателни страсти към Европейски Съюз и НАТО, не изпитват благосклонности към Руската федерация. И Руската федерация, и Министерството на образованието би трябвало работят в тази тенденция. "

През идната година Танев деликатно следи по какъв начин голямо финансиране се излива в подобни планове, в които вземат участие и български жители. Все отново, откакто отхвърля да взе участие, не му се случва нищо:

" Предложиха ми просто да вземам участие – по този начин всичко стартира. Разбира се, оферират и пари. Трябва да се намираш в такива условия, че да си кажеш: „ Няма да имам такива благоприятни условия, в случай че се върна в България “. Сумите са към хиляда, две хиляди евро на месец. Но за студент това е доста хубава сума ".

Петър Танев съобщи, че е значимо да се затвори Руският културно-информационен център, тъй като през него минават всички процеси за следване на български студенти в Русия. Той сподели, че това влияние над български жители от неприятелска страна, каквато е Русия, би трябвало да бъде спряно.

Танев сподели, че от Кремъл подхождат изборно към вербуването и че пристъпват към деяние, когато видят, че " индивидът е абстрактен ". 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР