Кремъл се опитва да насажда дългосрочно разделение в западните общества

...
Кремъл се опитва да насажда дългосрочно разделение в западните общества
Коментари Харесай

Times: Руски тролове опитват да манипулират британските тийнейджъри

Кремъл се пробва да насажда дълготрайно разделяне в западните общества посредством манипулиране на подрастващите. Руските тролове са взели на прицел английските младежи, като са употребявали тематики, които вълнуват младежите, оповестява в. Times.

Вестникът цитира проучване на учени от университета " Клемсън " в Южна Каролина, при което са оценени към 3 милиона известия в обществените мрежи, най-вече туитове. Изследвани са 2848 акаунта в Twitter, ръководени от основаната в Санкт Петербург Агенция за интернет проучвания, обвързвана с Кремъл. Тя закупи популярност като " съветската фабрика за тролове ".

Троловете са привличали вниманието на младежите, като експлоатирали значими за тях тематики. Манипулаторите постоянно са се позиционирали като почитатели на Хари Потър или на разнообразни звезди. Привличайки вниманието на младежите с безобидни привидно тематики, те са се опитвали да основават комплициране и да насаждат комфортни за Москва позиции по значими сфери от публичния и политическия живот.

Посочва се, че хиляди английски младежи са били обхванати от канал в YouTube, финансиран от Кремъл, който е разпространявал дезинформация по случая Скрипал.

Анализите демонстрират, че съветските тролове са опитвали да предизвикат суматоха след терористичните офанзиви в Лондон и да насаждат дезинформация по тематики като Брекзит и референдума за самостоятелност в Шотландия.

" Това, което те вършат, е политическа война в промишлени мащаби и тя е ориентирана против цялата западна народна власт ", показва Дарън Линвилът от университета " Клемсън ", като добавя, че тази война е добре финансирана.

Изследователите са открили, че спонсорираната от Кремъл " фабрика за тролове " е опитвала да предизвика суматоха по тематики, засягащи директно живота и здравето на хората посредством подправени вести за хранителни артикули или за водата, която пие популацията.

Руски сметки са разгласили голям брой известия с неоснователни изказвания, че генно модифицираните артикули провокират аутизъм. Темата е задействана от над 100 хиляди акаунта, като изключително дейни са били 10 от тях, разпознати като ботове. Въпросните 10 са генерирали 7.5% от всички туитове, свързани с полемиката за ГМО.

Стотици изявления против ГМО са тиражирани от петербургската организация, която стоеше в центъра на съветската дезинформационна офанзива по време на президентските избори в Съединени американски щати през 2016 година Агенцията и нейният притежател Евгений Пригожин - предприемач, непосредствен до съветския президент Владимир Путин, попаднаха под ударите на американските наказания през март тази година. Новите наказания засягат 18 други лица и още две компании, свързани с Пригожин.

В проучването се показва още, че десетки сметки са разпалвали страхове във връзка с глифосата - хербицид против бурени, който също е намесен при внушенията за ГМО и аутизма. При това " откритието " за връзката със болестта се приписва на академик от Масачузетския софтуерен институт.

В различен туит се твърди, че съдържащо се във водата съединяване провокира рак.

Според Times, с разпалването на нервност против ГМО Кремъл цели да ускори различията сред Европейски Съюз, където има забележителна опозиция против генно модифицираните организми, и Съединени американски щати, където те имат необятно приложение.

Дезинформацията, ориентирана против ГМО, цели дискредитиране на общопризнатата просвета, разяснява изследователката на дезинформацията Рене ди Реста.

" Подкопаването на доверието към опазването на здравето, научните специалисти и изследователските институции е път към дестабилизация на обществото ", акцентира тя.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР