Кремъл оказва натиск върху различни правителства, включително на Индия, зад

...
Кремъл оказва натиск върху различни правителства, включително на Индия, зад
Коментари Харесай

Русия се моли на Индия за спасение от глобалната финансова изолация

Кремъл оказва напън върху разнообразни държавни управления, в това число на Индия, зад кулисите, като заплашва да промени отбранителните и енергийни съглашения, в случай че те не ѝ оказват помощ да блокират предстоящите ходове, ориентирани към превръщането на Русия във финансова страна парий поради нашествието в Украйна.

Документи, видени от Bloomberg, и разкази на длъжностни лица от страните в НАТО, осведомени със обстановката, оферират рядка визия за това по какъв начин Русия се насочва към комерсиалните сътрудници преди срещата през юни на световния контролен орган против прането на пари.

Работната група за финансови дейности (FATF), междуправителствена организация, която дефинира стандарти за битка с мръсните пари, в профил Русия от участие през февруари, а Украйна упорства органът да наложи спомагателни ограничавания, като добави Москва към своя „ черен “ или „ сив “ описи.

„ Черният “ лист на FATF би сложил държавното управление на Путин в една и съща компания със Северна Корея, Иран и Мианмар, единствените страни с това означение, и би потопило стопанската система му още по-дълбоко в изолираност поради войната. Ако мярката бъде призната, страните членки, както и банките, капиталовите къщи и фирмите за обработка на заплащания ще бъдат задължени да правят засилена надлежна инспекция и в най-сериозните случаи да подхващат контрамерки за отбрана на интернационалната финансова система.

Много страни от по този начин наречения Глобален юг, в това число Индия, останаха най-вече неутрални във връзка с експанзията на Русия против Украйна. Това балансиране беше демонстрирано на срещата на върха на Г-7 в Япония предишния уикенд, където индийският министър председател Нарендра Моди и украинският президент Володимир Зеленски се срещнаха персонално за първи път от началото на войната.

Въпреки че няма индикации за незабавна смяна в позицията на Индия, срещата евентуално е основала стеснение за съветския президент Владимир Путин, чиито лични пътувания са лимитирани след нашествието и заповедта за арест поради военни закононарушения, издадена през март от Международния углавен съд.

Зеленски, за разлика от това, прекара уикенда в Г-7 с някои от водачите, които Путин се опита да притегли като съветски съдружници, и това е доста по-значимо от всяко напрежение в коридорите на срещата на върха, сподели почитан английски чиновник.

Руска държавна организация по-рано този месец предизвести сътрудниците си в Индия за каскада от непредсказуеми и отрицателни последствия за съдействието в защитата, енергетиката и превоза, в случай че FATF одобри нови ограничения против Русия, съгласно чиновници, които желаеха да не бъдат разпознати, защото казусът е сензитивен.

Агенцията прикани Индия през май „ гласно “ да се опълчи на всевъзможни дейности на Украйна за прибавяне на Русия към „ черния “ лист на високорисковите страни на срещата и сподели, че даже слагането ѝ в по-лекия „ сив “ лист би предизвикало компликации.

Bloomberg не може да ревизира дали Индия е дала отговор на предизвестията. Руското и индийското държавни управления не дадоха отговор на настояванията за коментар.

В един документ съветската организация назова невижданото решение на FATF за изваждане на страната „ политизирано “ и „ нелегално “, без да загатва обстоятелството, че то е в отговор на нахлуването на Путин в Украйна.

доста планове с Индия, за които Русия предизвести, че ще бъдат застрашени, в случай че бъдат признати още ограничения, са:
Сътрудничество сред петролния колос „ Роснефт “ и Nayara Energy Limited;Износ на съветски оръжия и военна техника за Индия, както и техническо съдействие в бранша на отбраната;Руските оферти за нови взаимни авиационни планове бяха показани на ревюто Aero India 2023 през февруари;Технологично и енергийно съдействие в индийската атомна електроцентрала „ Куданкулам “;Споразумение сред „ РЖД Логистика “ на Руските железници и Контейнерната корпорация на Индия за услуги за транспорт на товари, свързани с развиването на комерсиалния кулоар Север-Юг.
Докато Съединени американски щати и техните съдружници към този момент трансфораха Русия в най-санкционираната страна в света поради войната, Кремъл смекчи удара върху стопанската система си, като ускори връзките с Китай, Индия и други страни, които останаха неутрални.

„ Черният “ лист от FATF обаче би затруднил извънредно доста тези страни да продължат да вършат бизнес с Русия и би засилил икономическата болежка за Кремъл.

Секторите, които Русия дефинира като изложени на риск, са изключително чувствителни в стратегическото партньорство с Индия. Русия е най-големият снабдител на оръжия за Индия, макар че доставките за защитата са в застой заради липса на механизъм за заплащане, който не нарушава глобите на Съединени американски щати.

Индия съумя да получи на ниска цена съветски нефт, откакто Съединени американски щати и техните съдружници постановиха таван на цените и Европа отхвърли доставките.

Други 23 страни са в „ сивия “ лист на FATF, в това число Албания, Турция, Южна Африка и Обединените арабски емирства. Доклад на Международния валутен фонд от 2021 година откри, че влизането в „ сивия “ лист, което идва с по-строги условия за наблюдаване, води до „ огромно и статистически значимо понижение на притока на капитал “.

Високопоставени съветски чиновници са си кореспондирали с сътрудници от партньорски държавни управления, като са ги молили да се опълчват на всевъзможни сходни оферти, споделиха други хора, осведомени със обстановката, които пожелаха анонимност, защото въпросът е сензитивен.

Русия предизвести, че попадането ѝ в „ сивия “ лист ще затрудни осъществяването на уговорките за доставки на оръжия и други планове за Индия, сподели чиновник, осведомен със обстановката. Москва неведнъж се е обръщала към Делхи за подпомагане на срещите на наблюдателния орган след нашествието, сподели служителят.

Русия означи в документ при започване на май, че Индия има „ изключително доверие “ в границите на FATF и е тъпо, че Делхи не се разгласи срещу блокирането на Русия.

Базираната в Париж FATF съобщи, че Москва остава „ виновна “ за използването на стандартите на организацията след нейното прекъсване и че органът ще обмисли дали да отстрани или промени рестриктивните мерки на всяка пленарна среща.

Украйна приветства прекъсването и сподели, че ще продължи да упорства за включването на Русия в „ черния “ лист. Посланикът на Русия в Съединени американски щати назова това рискова стъпка, която може да докара до разрушение на световната архитектура за противопоставяне на финансирането на тероризма.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР