Кремъл обвини украинския президент Владимир Зеленский, че се опитва да

...
Кремъл обвини украинския президент Владимир Зеленский, че се опитва да
Коментари Харесай

Зеленский иска превантивни удари по Русия, за да знае какво ще й се случи, ако използва ядрени оръжия

Кремъл упрекна украинския президент Владимир Зеленский, че се пробва да провокира трета международна война, откакто той изиска от НАТО да нанесе превантивни удари по Русия, с цел да възпре потреблението на нуклеарни оръжия.

В изявление пред австралийския институт Лоуи в четвъртък Зеленский съобщи, че НАТО би трябвало да подсигурява, че Москва няма да употребява нуклеарни оръжия против силите на Киев. За тази цел той прикани ръководения от Съединени американски щати боен блок и интернационалната общественост да нанесат превантивни удари против Русия, с цел да " знае какво да чака ", в случай че реши да ги употребява.

" Какво би трябвало да направи НАТО? Премахнете опцията Русия да употребява нуклеарни оръжия ", съобщи Зеленский по време на онлайн конференцията. " Отново се обръщам към интернационалната общественост, както беше и преди 24 февруари: превантивни удари, с цел да знаят те [Русия] какво ще им се случи, в случай че ги употребяват, а не противоположното. "

Москва осъди предлагането на Зеленский, а представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че мненията на украинския водач не са нищо друго с изключение на опит за разпалване на международна война, което би довело до " непредвидими пагубни последствия ".

Министерството на външните работи на Русия също упрекна Зеленски в опит да провокира нуклеарна война, а говорителката Мария Захарова съобщи, че " всеки човек на планетата " би трябвало да признае, че " неуравновесеният " марионетен водач на Украйна, който е препълнен с оръжия, се е трансформирал в " страшилище, чиито ръце могат да унищожат планетата "

Кремъл прикани интернационалната общественост да обърне особено внимание на изказванията на Зеленский, изключително Съединени американски щати и Обединеното кралство, които съгласно Песков " де факто управляват дейностите на Киев " и затова носят отговорност за думите на украинския президент.

Русия неведнъж е заявявала, че не обмисля нуклеарен удар по Украйна, само че предизвести, че ще употребява всички нужни средства, с цел да отбрани своите граници, народ и суверенитет.

 Междувременно и Вашингтон, и Лондон признаха, че е малко евентуално Москва да употребява тактически нуклеарни оръжия в спора в Украйна и не са забелязали индикации, че Москва приготвя такава офанзива. Въпреки това западните водачи предизвестиха Русия да не минава тази граница, обещавайки " пагубни последствия "

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР