Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на „БДЖ Холдинг”, са

...
Кредиторите по втория облигационен заем, предоставен на „БДЖ Холдинг”, са
Коментари Харесай

Запор, искат спешно държавната помощ за БДЖ

Кредиторите по втория облигационен заем, възложен на „ БДЖ Холдинг”, са запорирали сметките на „ БДЖ - Пътнически превози”.

Причината е, че дъщерната компания е взаимен дебитор с холдинга. Запорът е поради иск за 40 милиона лв., разяснява пред Българска национална телевизия Велик Занчев, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията.

Кредиторите на БДЖ ще продават активи на холдинга

БДЖ продава вагони, с цел да изплаща задължения

Възстановяват дотацията за БДЖ

Той е непълен, посочи Занчев. „ 103 милиона е целият дълг, който се дължи по втора облигационна емисия. Тази втора облигационна емисия е издадена 2007 година. Ние сме изплатили част от нея и все още БДЖ Холдинг дължи 103 милиона главници”, изясни зам. - министърът.

Разпродажба на активи на националния железопътен транспортьор няма да се прави, оповестиха от БДЖ.

Двама от кредиторите по Втория облигационен заем са подали иск в Софийски градски съд за 40 млн. лева от главница по заема против „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД и след решение на Софийски градски съд искът е утвърден отчасти в размер на 20 млн. лева в интерес на облигационерите, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението.

Вторият облигационен заем, който е в размер на 240 млн. лева е взет през 2007 година за рефинансиране на остарели отговорности към разнообразни институции и за осъществяване на настоящи поправки на товарни вагони, като действително не е бил належащ за осъществяването на активността на сдружението. До момента остатъкът на отговорностите по заема е в размер на 103 млн. лева

Според управлението на компанията облигационерите са в законното си право да изискат дължими средства по правосъден път. Решението на Софийски градски съд и краткотрайният запор на сметките на „ БДЖ - Пътнически превози” ЕООД няма да затруднят действието на сдружението, при положение, че бъде открито решение на зародилата обстановка в кратковременен проект.

Министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски е осведомен навреме за обстановката, в резултат на което е уведомил Министерство на финансите и е изискал активиране на държавната помощ, за която има утвърждение от Европейската комисия. Очаква се решението на финансовия министър Владислав Горанов.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР