Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите. В момента се

...
Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите. В момента се
Коментари Харесай

Икономист: Кредитите растат заради благоприятното развитие на доходите

Кредитите порастват поради удобното развиване на приходите. В момента се следят две съществени трендове при кредитирането – едната е обвързвана с покупката на лично жилище, а другата в вложението на парцели с пазарни цели. Това съобщи в утринния блок на Българска национална телевизия икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система.

,,Високото търсене води до нарастване на цената, което е напълно естествено развиване на стопанската система. За момента обстановката не е притеснителна, тъй че мъчно може да се приказва на този стадий за огромен риск по необслужването на заемите. Централната банка просто дава ранни сигнали за евентуални опасности, както го прави всяка година. Трябва да се гледа в вероятност, тъй като темповете на развиване се засилват'', изясни още икономистът.

,,Хората, които имат намерение да теглят заем, би трябвало да се отнасят със съществено отношение, изключително в случай че заемът е дълготраен. Защото когато настъпи някакъв по-продължителен стопански спад, тогава става по-трудно да се обслужват кредитите'', обясни Стайков и добави още, че растежът на лихвите е подбуден от политиките на Европейската централна банка.

,,Фирмите са изправени пред по-висока конкуренция на пазара, заради което би трябвало да влагат. Трябва да наваксат, с цел да покрият неналичието на вложения. Някои от тях употребяват взетия заем за оборотни средства, до момента в който други за разширение на работния процес'', разяснява експертът и растежа на фирмените заеми.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР