Кредитите могат да бъдат ценни финансови инструменти, които ни осигуряват

...
Кредитите могат да бъдат ценни финансови инструменти, които ни осигуряват
Коментари Харесай

Стратегиите при теглене на кредит и как да предначертаем евентуалния риск

Кредитите могат да бъдат скъпи финансови принадлежности, които ни обезпечават средства за реализиране на задачите ни, без значение дали става въпрос за закупуване на жилище, започване на бизнес или покриване на непредвидени разноски. Тегленето на заем обаче крие и присъщи опасности, в това число евентуален дълг, лихвени заплащания и последствия за кредитната оценка. За да си гарантирате, че вземането на заем е преференциално финансово решение, е значимо да разберете по какъв начин да редуцирате дейно тези опасности. Съветите идват от Асоциацията на кредитните консултанти. Днес ще разгледаме няколко тактики, които могат да ви бъдат изключително потребни, с цел да ограничите рисковете при изтегляне на заем.

Оценете финансовото си положение

Преди да вземете какъвто и да е заем, от решаващо значение е да оцените настоящото си финансово положение. Изчислете месечните си приходи и разноски, прегледайте съществуващите си дългови отговорности и определете способността си да поемете спомагателни финансови отговорности. Тази оценка ще ви помогне да определите дали можете да си позволите удобно заема и да сведете до най-малко риска от прекалено издължаване.

Не забравяйте – вземането на заем се отразява на месечния ви бюджет. Преди да се ангажирате, съставете обстоен бюджет, който да регистрира новата вноска по заема. Уверете се, че можете умерено да покривате това заплащане дружно със съществуващите си финансови отговорности.

Поставете ясни цели на заема

Определете каква е точната цел на заема. Ако знаете защо ви е нужен заемът, това ще ви помогне да избегнете потреблението на средствата за ненужни разноски и ще подсигурява, че сумата служи за съответна, градивна цел. Хората често теглят кредит с цел закупуване на жилище, обучение, разширение на бизнеса и консолидиране на задължения.

Изберете верния тип заем

Предлагат се разнообразни типове заеми, всеки от които има свои лични условия. От значително значение е да изберете вида заем, който най-добре подхожда на вашите цели и финансово положение. Често срещаните видове кредити включват:

– персонални – необезпечени заеми за общи цели;

– ипотечни – за закупуване или рефинансиране на жилище;

– автомобилни – за закупуване на транспортни средства;

– студентски заеми – финансиране на разноски за образование;

– бизнес заеми – подкрепяне на бизнес интервенции и растеж;

– кредитни карти – револвираща кредитна линия за ежедневни разноски.

Различните заеми се оферират с разнообразни лихвени проценти, условия за погасяване и критерии за допустимост. Уверете се, че сте избрали вида заем, който дава отговор на вашите характерни потребности. Ако имате потребност от помощ, то кредитният съветник може да ви бъде извънредно потребен. Той елементарно ще дефинира кой е най-подходящият тип заем за вас, гарантирайки най-хубавите вероятни условия. 

Търсене на най-хубавия кредитодател 

Не всички кредитори са равни. Важно е да проучите и сравните разнообразни кредитори, с цел да намерите този, който предлага най-изгодните условия и лихвени проценти. Внимателно разгледайте офертите и изберете заемодател със солидна известност и транспарантни условия. Именно тук кредитните консултанти могат още веднъж да ви бъдат извънредно потребни. Те ще проучат различните  институции и ще ви дават няколко предложения, като вие сами може да изберете тази, която ви подхожда най-вече. 

Прегледайте и разберете изискванията на заема

Преди да подпишете какъвто и да е контракт за заем, прегледайте деликатно изискванията му. Обърнете особено внимание на:

– лихвените проценти – разберете дали лихвеният % е закрепен или изменчив и по какъв начин той може да се трансформира с течение на времето;

период на заема – определете продължителността на заема и общия интервал на погасяване;

– такси и разходи – информирайте се за всички такси за кандидатстване, такси за разпределяне на заема и наказания за забавени плащания;

– график за погасяване – уверете се, че сте наясно по кое време би трябвало да се платят вноските и какви са последствията от пропуснатите плащания;

– наказания за предварително погасяване – проверете дали има някакви наказания за предварително погасяване на заема.

Кредитните консултанти ще прегледат всичко това и ще ви срещнат добре с изискванията, като по едно и също време ще ви посъветват кой е най-хубавият ви избор. 

Избягвайте свръхзаеми

Макар че може да е изкушаващо да вземете назаем повече, в сравнение с ви е належащо, избягвайте свръхзадлъжняването. Вземането на заеми, които надвишават потребностите ви, може да докара до ненужни задължения и разноски за лихви. Придържайте се към сумата, нужна за реализиране на задачите ви, и избягвайте да се задължавате финансово.

Подгответе се за непредвидени събития

Животът е непредсказуем и непредвидени събития могат да повлияят на способността ви да изплащате заема си. Помислете за  застраховка, която да покрие заплащанията по заема при положение на загуба на работа, неработоспособност или други непредвидени условия. Застраховката за отбрана на заема може да обезпечи успокоение и да понижи рисковете.

Използвайте услугите на професионални кредитни консултанти

Един от най-ефективните способи за ограничение на рисковете при изтегляне на заем е да се употребява експертният опит на професионални кредитни консултанти. Услугата им е изцяло безвъзмездна за крайния клиент. Може да потърсите съвет от самостоятелните кредитни медиатори, които са членове на Асоциация на кредитните медиатори в България. Те са регистрирани към Българската национална банка, която контролира активността им. Вижте всички членове на АКПБ на линка http://www.acib.bg/members/.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР