Кредитирането за частния сектор се ускори леко през октомври и

...
Кредитирането за частния сектор се ускори леко през октомври и
Коментари Харесай

Кредитирането за частния сектор се ускори леко през октомври

Кредитирането за частния бранш се форсира леко през октомври и набъбна с 11.5% на годишна база при 11.3% в края на септември. Това демонстрират данните в месечния преглед на българската стопанска система, който се изготвя от дирекция „ Европейски въпроси и стопански разбори ” в Министерството на финансите и показва преходен разбор на главните макроикономически индикатори.  

Ускорението се дължеше както на заемите за нефинансови предприятия, по този начин и на тези за семействата. Годишният ритъм на повишаване на заема за компании се повиши до 7.3% (при 7.1% през септември), като максимален принос за това имаха дълготрайните заеми. Това съответства с удобното развиване на краткосрочната бизнес статистика през октомври. 

Кредитът за семействата също означи едва ускоряване с годишен напредък от 14.3% при 14% месец по-рано, подсилен от към момента ниските лихвени проценти. Потребителските заеми и тези за покупка на жилища имаха по-висок годишен напредък по отношение на месец по-рано надлежно от по 10.7% и 19.2 %. 

В същото време, делът на неприятните и преструктурирани заеми в общия портфейл на заемите за семейства и нефинансовите предприятия продължи да понижава и доближи 4.4 %. Среднопретегленият лихвен % по заеми за нефинансови предприятия се намали с 39 базисни точки до 4.86% през октомври, до момента в който тези по потребителските и жилищните заеми съвсем не се трансформираха през месеца и бяха надлежно 8.57% и 2.61 %. 

Среднопретегленият лихвен % по срочни депозити на нефинансовите предприятия и семействата леко се намали със 17 базисни точки до 1.91 %.

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР