Крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) има възможност да спечели

...
Крайнодясната партия Алтернатива за Германия (АзГ) има възможност да спечели
Коментари Харесай

Крайнодесен кандидат се бори да стане първият кмет от АзГ на голям германски град

Крайнодясната партия " Алтернатива за Германия " (АзГ) има опция да завоюва първият си значим кметски пост в огромен немски град - Нордхаузен в Централна Германия, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Избирателите в промишления и академични център в провинция Тюрингия ще решат дали това ще стане на балотаж през днешния ден, на който право на глас имат близо 37 000 локални поданици.

Кандидатът на АзГ, 61-годишният Йорг Профет, влиза във втория тур от по-силна позиция, откакто на първия, който беше създаден преди две седмици, кандидатурата му събра 42,1 % от гласовете. Той се изправя против настоящия кмет Кай Бухман, който се яви на изборите като самостоятелен претендент, а на първи тур получи поддръжка от 23,7 на 100.

От края на юни АзГ завоюва избори за областен съвет в Тюрингия и кметска конкуренция в дребния град Рагун-Йесниц в провинция Саксония-Анхалт, който е с население от към 9000 души.

Първият триумф беше реализиран в окръг Зонеберг в Южна Тюрингия, където претендентът Роберт Зеселман стана първият политик от АзГ, определен да ръководи немски окръг. Победата му провокира диспути и опасения на национално ниво.

В Тюрингия АзГ, която тук е ръководена от локалния си водач Бьорн Хьоке, е класифицирана от районното ръководство на немското контраразузнаване - Службата за отбрана на конституцията - като потвърдено десноекстремистка организация и е сложена под наблюдаване.

Нордхаузен е областен град в Северна Тюрингия с население от към 42 000 души. На първия тур изборната интензивност беше 56,4 %.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР