Крайнодясната, антиислямска Партия за свобода (PVV) на Герт Вилдерс спечели

...
Крайнодясната, антиислямска Партия за свобода (PVV) на Герт Вилдерс спечели
Коментари Харесай

Антиислямистът Герт Вилдерс търси коалиционни партньори след победата на изборите в Холандия

Крайнодясната, антиислямска Партия за независимост (PVV) на Герт Вилдерс завоюва множеството места на холандските парламентарни избори с 98 % преброени гласове.

PVV завоюва 37 места от 150, много пред 25 за взаимен билет на Лейбъристите/Зелените и 24 за консервативната Народна партия за независимост и народна власт (VVD) на премиера в оставка Марк Рюте, демонстрираха частичните резултати в четвъртък.

„ Ерата на Рюте приключва с десен популистки протест, който раздрусва (Хага) радикално. Историческата изборна победа, която PVV реализира в сряда, надвиши всички упования “, съобщи холандският дясноцентристки всекидневник NRC.

Популистката партия в този момент се пробва да образува коалиция с най-малко две други партии, с цел да вземе болшинството и да назначи министър-председател.

Коалиция от VVD и партията Нов обществен контракт (NSC) на центристкия законодател Pieter Omtzigt би имала общо 81 места, което я прави най-очевидната композиция, само че въпреки всичко може да отнеме месеци сложни договаряния.

„ Избирателят сподели думата “, сподели Вилдерс по малкия екран в сряда вечерта, когато резултатът от изборите стана явен. Той ясно изрази желанието си да ръководи, като сподели, че „ при никакви условия “ волята на гласоподавателите не би трябвало да бъде подценявана.

„ Уверен съм, че можем да реализираме съглашение “, сподели Вилдерс в победната си тирада. „ Искаме да управляваме и... ще управляваме. “

Опозиционна коалиция

Крайнодесните идеали на PVV провокираха паника измежду част от холандската съпротива. Нито една от партиите, с които той би могъл да сформира държавно управление, не споделя неговите антиевропейски хрумвания.

Въпреки изборния успех, цялостна победа посредством нужната поддръжка за задоволително необятна коалиция за образуване на устойчиво държавно управление може да се окаже неуловима, само че не и невъзможна.

Лидерите на другите три водещи партии преди този момент изключиха опцията да вземат участие в коалиция, ръководена от PVV.

Лидерът на левия блок на Зелените/Лейбъристите, Франс Тимерманс, наподобява отхвърли коалиция, като сподели: „ Сега е моментът да защитим демокрацията. “

VVD обаче сподели, че не изключва коалиция с Вилдерс.

И въпреки всичко основният претендент на VVD, Дилан Йесилгоз, която се стреми да стане първата жена отпред на държавното управление, настоя, че няма да влезе в държавно управление с Вилдерс като министър-председател. < /p>

Питер Омцигт, чиято партия NSC се очакваше да завоюва 20 места съгласно екзитпола, наподобява също смекчи позицията си, като сподели, че е „ разполагаем “, макар че договарянията за коалиция ще „ не е елементарно ”.

Уайлдърс призна съдружното предизвикателство, като сподели: „ Призовавам партиите … Сега ще би трябвало да търсим съглашения между тях. “

Той увери аплодиращите последователи в сряда, „ PVV към този момент не може да бъде пренебрегнат. “

Страните би трябвало да се срещнат всяка от своята страна в четвъртък, с цел да обсъдят какво да вършат по-нататък. В петък партийните водачи ще се срещнат, с цел да вземат решение за „ откривател “, политически новобранец, който ще чуе от всяка партия какви благоприятни условия виждат и избират в съдружните договаряния.

Страх и угриженост

Изборите означиха внезапен завой надясно за страната, трансформирайки PVV в първата дясна популистка партия, печелила в миналото парламентарни избори.

Уайлдърс постоянно е сравняван с някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп в неговата политическа позиция, а антиислямската и анти-ЕС платформа на неговата партия се основаваше на антиимигрантска акция с твърда позиция, в това число затваряне на границите и депортиране на имигранти без документи.

„ Холандците се надяват, че хората могат да си върнат страната и че ние ще подсигуряваме понижаване на цунамито от търсещи леговище и имиграция “, сподели Вилдерс, наблягайки позиция, която удари здрава връзка с доста гласоподаватели.

Ислямски и марокански организации показаха угриженост по отношение на успеха на Вилдерс. Мюсюлманите съставляват към 5 % от популацията в Холандия.

„ Стресението и страхът са големи “, сподели Хабиб ел-Кадури, който оглавява организация, представляваща холандските мароканци, пред холандската осведомителна организация ANP. „ Страхуваме се, че той ще ни показа като жители втора класа. “

Манифестът на PVV ясно декларира какво бъдеще си показва Вилдерс за Холандия, заявявайки: „ Търсещите леговище се насладяват на възхитителни безвъзмездни бюфети на круизни кораби, до момента в който холандските фамилии би трябвало да понижат питателните артикули. “

Той предложи възбрана на ислямските учебни заведения, Кораните и джамиите. Забрадките ще бъдат неразрешени в държавните здания.

Ще се организира „ обвързващ референдум “ за „ Nexit “ – концепцията Холандия да напусне Европейски Съюз.

PVV също прикани за „ неотложно прекъсване “ на помощта за развиване и следване на външна политика „ Първо Холандия “.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР