Крайнодясната антиимиграционна партия Шведски демократи ще удвои броя на мандатите

...
Крайнодясната антиимиграционна партия Шведски демократи ще удвои броя на мандатите
Коментари Харесай

Крайната десница ще засили присъствието си в следващия Европейски парламент

Крайнодясната антиимиграционна партия " Шведски демократи " ще удвои броя на мандатите си в Европейския парламент на евроизборите през май следващата година, в случай че реализира на тях резултат от порядъка на 17,6 %, както на парламентарните избори в неделя в Швеция. Това открива организация Ройтерс след разбор на последните данни от анкети в страните от Европейски Съюз и резултати от национални избори, състояли се след последната анкета, съобщи Българска телеграфна агенция.

Със извоювани четири от 21 евромандата, полагащи се на Швеция в 705-местния Европейски парламент, гласът на " Шведските демократи " ще бъде слаб. Но той ще отеква измежду доста други елементи на Европейски Съюз. Според разбора на Ройтерс е допустимо в идващия състав на Европейския парламент евроскептичният блок да е с 60 на 100 по-голям от настоящия.

Повечето от социологическите изследвания, систематизирани от Ройтерс, включват въпрос към респондентите по какъв начин ще гласоподават на хипотетични национални избори. В изборите за евродепутати болшинството страни от Европейски Съюз употребяват пропорционална система, което прави релативно елементарно транслирането на резултата от национални избори.

Растящата известност на антисистемните партии в новата коалиция в Италия - " Лига " и Движението " Пет звезди " - усилва възможностите за укрепване на техните блокове в Брюксел. Техният рейтинг и възходът на " Алтернатива за Германия " ще надвишават загубите за лагера " анти Европейски Съюз ", след напускането на 19-те евродепутати от " Партията за самостоятелност на Обединеното кралство " (ЮКИП). Анкетите из Европейски Съюз сочат, че числеността на групата " Европа на свободата и директната народна власт " в европарламента, която до момента бе доминирана от ЮКИП и " Пет звезди ", ще нарасне до 58 мандата, в съпоставяне със сегашните 45, в случай че няма смяна в съюзяването. Групата " Европа на нациите и свободата ", която обгръща депутатите от френския " Национален фронт " на Марин льо Пен и холандската " Партия на свободата " на Герт Вилдерс, може съвсем да удвои броя на членовете си до 65 при настоящи 35, което частично се дължи на възхода на " Лигата " в Италия.

Данните от националните социологически изследвания предсказват, че Европейската национална партия /ЕНП/ ще остане най-голямата група в идващия Европейски парламент, въпреки че ще понижи до 186 мандатите си при 219 в този момент. Но десноцентристите ще запазят преднината си пред втората мощ - " Прогресивен алианс на социалистите и демократите ", защото следващата година левоцентристите биха имали 150 евродепутати - спад в съпоставяне със сегашните 189.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР