Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на

...
Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на
Коментари Харесай

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане следващият министър-председател на Нидерландия

Крайнодесният политик Герт Вилдерс може да стане идващият министър-председател на Нидерландия, откакто неговата Партия на свободата се очерта като победител на предварителните парламентарни избори, създадени през вчерашния ден, оповестиха новинарските организации, като се позоваха на данните от екзитполове. 
 
Според екзитполовете Партията на свободата на Вилдерс ще има 35 от 150 места в Народното събрание. На второ място се подрежда обединяване на социалдемократи и зелени, предвождано от някогашния европейски комисар Франс Тимерманс, което получава 25 места, а на трето място е партията на досегашния министър председател Марк Рюте – консервативната Народна партия за независимост и народна власт с 24 места в Народното събрание.
 
Преднината на Вилдерс наподобява прекомерно огромна, с цел да има смяна в резултатите, показва Ройтерс. Екзитполовете бяха оповестени след края на гласуването. При тях може да има неточност до три места, само че като цяло са точни с разлика до едно или две места в Народното събрание, означи организация ИПСОС, която е взела участие в изследването.
 
Наричан " нидерландският Доналд Тръмп ", заплашван безчет пъти със гибел от ислямски екстремисти, осъждан за засегнатост на мароканците и недопуснат един път във Англия, Герт Вилдерс завоюва огромна победа и е във водеща позиция за съставяне на бъдещата ръководещата коалиция. Възможно е да стане и идващият министър-председател, отбелязва АП.
 
Агенция Ройтерс показва някои от реакциите след постигнатия от Вилдерс и неговата партия резултат. Унгарският министър председател Виктор Орбан съобщи: " Вятърът на смяната е тук! Поздравления за Герт Вилдерс за успеха на изборите в Нидерландия ".
 
Крайнодясната Марин Льо Пен във Франция поздрави Герт Вилдерс и неговата Партия на свободата за " впечатляващия резултат, който удостоверява възходящата обвързаност към отбраната на националната еднаквост ". " Това е тъй като има хора, които отхвърлят да видят националният пламък да гасне, вярата за смяна остава жива в Европа ", уточни Марин Льо Пен.
 
Белгийският крайнодесен водач Том ван Грикен поздрави Герт Вилдерс за успеха и уточни: " ясно е, че хората копнеят за действителна смяна. Не единствено в Нидерландия, само че и във Фландрия. Партии като нашите идват в цяла Европа! ".
 
Испанският крайнодесен водач Сантяго Абаскал разяснява, че " от ден на ден хора в Европа – на улиците и на изборите в техните страни, упорстват границите и правата им да бъдат предпазени ".
 
Италианският крайнодесен водач Матео Салвини поздрави Герт Вилдерс, определяйки го като " наш другар ", а Партията на свободата – като " исторически съдружник на Лигата ". " Нова Европа е допустима ", уточни Салвини, определяйки успеха на Вилдерс и Партията на свобадата като " изключителна ".
 
Ройтерс показва и някои реакции от Нидерландия. Ръководителят на нидерландска организация, представляваща мароканците в страната, Хабиб ел Кадури съобщи, че " бедата и страхът са големи ". " Вилдерс е прочут със своите хрумвания за мюсюлманите и мароканците. Ние се опасяваме, че той ще ни показва като втора класа жители ".
 
Според организацията " Приятели на земята Нидерландия ", която е част от интернационална мрежа от екоорганизации, " държавно управление на Вилдерс ще значи четири години на отказване на климатичните промени, изключване и нарушение на върховенството на закона ".
 
Лидерът на обединяването сред социалдемократи и зелени - някогашният европейски комисар Франс Тимерманс сподели: " Демокрацията се произнесе, в този момент е време ние да защитим демокрацията, да защитим върховенството на закона. Трябва да вдигнем пестник против изключването, против дискриминирането ".
 
Лидерката на Народната партия за независимост и народна власт Дилан Йешилгьоз-Зегериус уточни, че Вилдерс би трябвало да покаже дали може да сформира болшинство. " Не мисля, че ще стане ", сподели тя.
 
Пред ликуващи последователи в дребен бар в Хага Герт Вилдерс съобщи, че " от фантастичната позиция с 35 места, която не може да бъде подценявана от никоя партия, Партията на свободата желае да си сътрудничи с другите ", отбелязва Асошиейтед прес.
Въпросът за имиграцията, който провокира рухването на последното държавно управление на Марк Рюте, който е министър председател от 13 години, бе най-актуалната тематика в акцията, напомня Ройтерс.
 
В ефирен спор преди изборите Вилдерс съобщи, че Нидерландия не може да поеме повече мигранти и търсещи леговище. " Трябва да помислим първо за нашия народ. Затворени граници. Нула търсещи леговище ", съобщи крайнодесният политик.
 
Вилдерс бе наказан от нидерландски съд за дискриминация, откакто на избирателен протест обиди мароканците през 2014 година През 2009 година английското държавно управление не му позволи да влезе в страната, като съобщи, че той съставлява опасност за " хармонията сред общностите и надлежно – за публичната сигурност ". Тогава Вилдерс бе поканен от член на Камарата на лордовете, с цел да показа собствен филм, в който подлага на критика Корана като " фашистка книга ", напомня АП.
 
Вилдерс се е самообявил за обожател на унгарския министър председател Виктор Орбан и пази антиевропейски позиции. Той приканва Нидерландия да управлява границите, да понижи доста заплащанията си към съюза и да блокира приемането на нови членове. В предизборната му стратегия попадат и апели за референдум за излизане на Нидерландия от Европейски Съюз, показва АП.
 
Той също се афишира за " деислямизация " на Нидерландия, въпреки че през тази предизборна акция бе по-мек по тематиката, в сравнение с в предишното, отбелязва организацията.
 
Основните политически партии в Нидерландия имат запаси за коалиция с Вилдерс и неговата групировка, само че резултатите от вчерашния избор ускоряват позициите на крайнодесния политик, разяснява АП.
 
Досега Вилдерс се е доближавал до ръководството единствено един път, когато поддържа първата коалиция на Марк Рюте през 2010 година Но той не влезе публично в държавното управление на малцинството, което смъкна единствено 18 месеца по-късно поради спор за ограниченията за икономии. 
 
Иначе по-късно тази година Герт Вилдерс ще стане най-дългослужилият народен представител в Народното събрание на Нидерландия. Той е член на Камарата на представителите от 1998 година – първо като представител на Народната партия за независимост и народна власт, в която е бил наставник на младия Рюте. След това Вилдерс напуща тази групировка и основава Партията на свободата, напомня АП.
 
Вилдерс е корав покровител на Израел и поддържа преместването на посолството на Нидерландия в Йерусалим, и се афишира за закриване на дипломатическото посланичество на Нидерландия в Рамала на Западния бряг.
 
Герт Вилдерс е прочут като твърдолинеен политик, само че също и със своето духовитост и с домашните си любимци. Двете му котки - Сноете и Плуисие, имат личен профил в " Екс " (бивш Туитър) с близо 23 000 почитатели, отбелязва АП.
 
Източник: БТА
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР