Крайнодесен републикански законодател стартира в понеделник опит за отстраняване на

...
Крайнодесен републикански законодател стартира в понеделник опит за отстраняване на
Коментари Харесай

Крайнодесните републиканци в САЩ се опитват да изместят Маккарти от поста председател на парламента

Крайнодесен републикански законодател започва в понеделник опит за премахване на ръководителя на Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти от поста му, разпалвайки още веднъж вътрешнопартийната борба сред обичайните консерватори и поддръжниците на някогашния президент Доналд Тръмп.

Мат Гетц, представител от Флорида, вкара резолюцията си от залата на Камарата на представителите, „ обявяваща длъжността на ръководителя на Камарата на представителите за вакантна. “

Резолюцията, която изисква болшинство, с цел да бъде призната, няма да бъде гласоподаваха неотложно.

Гец е водеща фигура в дребната група крайнодесни републикански законодатели, които доведоха държавното управление до ръба на затварянето с отхвърли си да одобри ново федерално финансиране без дълбоки съкращения на разноските.

Групата също се опълчва на изпращането на спомагателна поддръжка на Украйна, заявявайки, че парите ще бъдат по-добре изразходвани в Съединените щати за битка с незаконната имиграция.

Хардлайнерите държат де факто несъгласие върху законодателството в Камарата на представителите, поради дребната победа на републиканците на междинните избори предишния ноември.

След като камарата одобри мярка в последната минута в събота за удължение на финансирането – на актуалните равнища и без нова помощ за Украйна –  Гец сподели, че ще предприеме дейности, с цел да смъкна Маккарти.

„ Мисля, че би трябвало да ограбим лейкопластът “, сподели Гец пред CNN в неделя.

За да завоюва чукчето на представителя през януари, Маккарти беше заставен да направи отстъпки на крайнодесния блок, в това число смяна на разпоредбите, която разрешава на един член да подаде подобен „ предложение за освобождение “.

Графикът за идващите стъпки по резолюцията на Гец е изменчив и към момента не е ясно дали демократите ще се притекат на помощ на Маккарти.

Гец сподели в неделя, че има вяра, че има задоволително републиканска поддръжка, за изгони Маккарти.

„ Единственият метод Кевин Маккарти да стане ръководител на Камарата в края на идната седмица е, в случай че демократите го спасят “, сподели Гец пред CNN.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подлага на критика Маккарти и хардлайнерите за това, че не съумя да извърши съглашение, изковано към дългова рецесия преди месеци, което имаше за цел да избегне пагубна борба за затваряне – и за отнемане от поддръжка за Украйна.

„ Спрете да играете игри, свършете това “, сподели Байдън по време на конференция в неделя, добавяйки, че му е " писнало и изтощено от борбата на ръба, както и американският народ. "

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР