Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични

...
Крайно време е размерът на ДДС върху финансираните с публични
Коментари Харесай

Фармацевтите отново искат по-нисък ДДС

" Крайно време е размерът на Данък добавена стойност върху финансираните с обществени средства медикаменти у нас да бъде преосмислен. Той би трябвало да е сред 5 и 8%, в случай че не бъде отстранен напълно ", разяснява проф. доктор Илко Гетов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз пред " Блумбърг ТВ-България ".

Гетов напомни, че България има една от най-високите ставки върху медикаментите в Европейски Съюз. " От 2010 година настояваме медикаментите, платени с обществени средства, да бъдат или с по-нисък налог, или да бъдат освободени от Данък добавена стойност. Няма по какъв начин хазартът и туристическите услуги да са освободени от Данък добавена стойност или с редуцирана ставка, а медикаментите да бъдат облагани с 20% “, добави той. Според него понижението на налога би трябвало да бъде годно за медикаментите по лекарско наставление, защото в този случай пациентът няма право на избор, до момента в който тези без лекарско наставление са въпрос на персонални желания. Ако Данък добавена стойност бъде сведен, ще се усилят средствата в бюджета на НЗОК за лекарства, които институцията заплаща, сподели още Гетов.

В последните години сходна рекомендация имаше и от Световната банка, внасяни са даже и законопроекти, само че Народното събрание ги отхвърля.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР