Крайно време е да ударим не само складовете за оръжия

...
Крайно време е да ударим не само складовете за оръжия
Коментари Харесай

Първият ядрен удар по Америка е нанесен. САЩ ги очаква реална катастрофа

Крайно време е да ударим освен складовете за оръжия и съоръжение, само че и стопанската система. Русия ненадейно спря износа на уран от пристанищата на Санкт Петербург за Съединени американски щати. Формално, заради липса на застрахователно покритие. Но на фона на специфичната военна интервенция и непрекъснатите доставки на оръжие от страна на американците за Украйна, сходна стъпка на Москва наподобява разумна. Повече четете в материала от Цариград.

Икономическите връзки на Русия със Запада по време на специфичната военна интервенция повдигнаха доста въпроси. Вашингтон и неговите съдружници започнаха доста стъпки, с цел да изолират вътрешната стопанска система. Москва не наложи съвсем никакви ограничаващи ограничения върху търговията със Запада.

Военният специалист и анализатор Сергей Простаков в диалог с кореспондента на " Цариград " означи:

" Дали това е породено от вътрешна опозиция заради желанието на експортьорите да продължат да получават свръхпечалби от съветски минерални запаси или желанието да изпълнят хазната с задгранична валута, с цел да продължат самото СВО? "

" Сега е невероятно да се даде прецизен отговор. Прекратяването на износа на уран за Съединени американски щати обаче става насочна точка на новата икономическа тактика на Русия ", сподели той.

Спирането на доставките беше една от аргументите за покачването на международните цени на урана. Според агрегатора на макроикономически данни Trading Economics на 25 септември цената на един фунт уран се е повишила до 70 $. Такива цени не е имало от 2011 година, след повредата в японската АЕЦ Фукушима-1.

Интересното е, че Trading Economics приписва скока в цените на несигурността във връзка с доставките. Канадската Cameco предвижда съкращения на производството, до момента в който френската Orano отсрочи работата след преврата в Нигер.

Важен подробност

Големи производители на уран (световно производство):

Казахстан (40%)

Австралия (13%)

Намибия (11%).

Русия създава единствено 5% от урана. Но ние сме единствената страна, която има големи ресурси от оръжеен плутоний и евтина технология за обогатяване на уран. Това прави Русия неповторима.

Благодарение на центробежната технология, която американците нямат, съветският уран, обогатен до 5%, имаше най-ниска цена. Американската администрация за енергийна информация EIA означи:

Ако доставките спрат, тогава цялата нуклеарна сила в Съединените щати ще би трябвало да бъде спряна след една година. Последствията ще са пагубни.

Пазарът на уран в Съединени американски щати се управлява от Канада и Австралия (34%) и Русия и Казахстан (38,6%). В същото време контролните пакети в урановите мини в Казахстан принадлежат на Росатом. Обогатяването на казахстански уран се прави в нашите фабрики.

От януари до юни тази година Съединени американски щати са купили 416 тона уран от Русия. Това е двойно повече от същите числа предходната година. Последният път, когато толкоз огромни цифри са регистрирани през 2005 година

Ще търгуват ли елитите безшумно?

Политологът Андрей Иванов в диалог с сътрудник на Цариград означи, че Съединените щати ще се измъкнат без нашия уран, защото не престават да живеят от труда на поданици на други страни - половината свят работи за тях. По-важно е да се приказва за това, на какво е подготвена Русия. Или по-скоро нейния хайлайф.

Но ще има ли прелъщение да преговаряме с американците за успореден горист импорт?

– Да речем, можете да продавате първични материали не непосредствено, а през Казахстан или Индия, или през Турция. Говорим за огромни облаги.

Но ще успеем ли да разклатим Съединени американски щати благодарение на този нуклеарен удар?

– Смятам, че прекъсването на доставките на уран няма да промени значително салдото в огромната геополитическа игра. Украинският проблем е доста по-голям от вероятните разстройства в промишленостите...

Русия упорства за унищожаване на глобите

Анализаторът Сергей Простаков счита, че фактът, че обстановката е стигнала до общественото оповестяване на прекратяването на износа на уран за Съединени американски щати, демонстрира дребната възможност за съществуването на прословутите „ съглашения “ в този момент.

Например за доставки през Казахстан или други страни. Въпреки че не би трябвало да се изключва появяването на такива съглашения в бъдеще.

Американската нуклеарна промишленост ще понесе големи загуби без нашите доставки, уверен е специалистът.

" Засега обаче всичко наподобява по този начин, че в този момент Москва най-малко ще изиска анулация на глобите, най-малко що се отнася до пазара на уран. Както постоянно, бяха издигнати някои непублични претенции ", споделя той.

" И в този случай, на фона на политическата неустойчивост в самите Съединени щати, доставките на оръжие за Украйна ще бъдат под огромен въпрос ", предлага Простаков.

Политическият наблюдаващ и журналист Владимир Головашин в диалог с кореспондента на Цариград означи, че в актуалния свят глобите нямат подобен парализиращ резултат, както преди век и половина, когато възбраната за експорт на зърно от Русия може да изложи Европа на риск на глада и ответните ограничения ни лишиха от всички индустриални артикули.

" Светът се промени, индустриализираните страни се появиха тук-там, които не можеха да се чакат ", изяснява Владимир Головашин.

" Освен това веригите от медиатори в транзакциите могат да бъдат толкоз комплицирани, че в последна сметка всички искания към страната на генезис на стоките престават да бъдат съответстващи ", добави той.

Но на Запад има проблеми. Това може да се види в образеца с новия iPhone 15, който с помощта на замяната на съветския исполин с китайски получи неприятна известност като най-крехък. Подобна е и историята с урана, където не е единствено самата суровина, само че най-важното е нейното обогатяване.

Нашият уран имаше ниска цена. Ако доставките на съветски уран спрат, това ще сътвори огромни проблеми за американската нуклеарна енергетика. Е, в случай че управляващите на Съединени американски щати са решили да се прострелят в крайници по този въпрос, дано да стрелят.

Какво от това?

Експерти от американската разследваща и аналитична компания STRATFOR по-рано предизвестиха, че след експлоадирането на военните дейности в Украйна Русия може да изиска договорка: обогатен уран в подмяна на прекъсване на доставките на западни оръжия за Киев или унищожаване на икономическите ограничаващи ограничения. Но това по този начин и не се случи.

" Ако за някои войната със Запада е за оцеляване, то за част от нашите служители и предприемачи е по-важно да вършат бизнес с Щатите, в сравнение с да пазят националните ползи ", сподели създателят на " Цариград " Константин Малофеев.

" Те не престават да продават стратегически значими първични материали на нашите геополитически врагове. И това е изменничество ", добави още той.

Ако ще победим, би трябвало да ударим и стопанската система на груповия зложелател. Не " Кинжалите ", а ембарго за продажба на уран, редкоземни метали и други артикули. А „ Кинжалите “ ще ни бъдат потребни на фронта.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР