Крайно време е да се спрат манипулациите и да се

...
Крайно време е да се спрат манипулациите и да се
Коментари Харесай

ДАЗД: Твърденията за отнемане“ на деца са категорично неверни

Крайно време е да се спрат операциите и да се запази душeвността на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от вкъщи им, декларират от Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) във връзка със зачестилите изявления в обществените мрежи, че организацията щяла да подхваща дейности за „ лишаване “ на деца от учебните заведения. ДАЗД изрично отхвърля тази информация.


В ДАЗД няма назначени обществени служащи, които да работят директно с деца. Държавната организация за протекция на детето има едвам 66 чиновници, в шест града в страната – София, Бургас, Варна, Враца, Пловдив и Русе.

Отделите за протекция на детето, в които работят обществени служащи, са към Дирекциите „ Социално подкрепяне “, които са на 147 места в страната и са териториални поделения на Агенцията за обществено подкрепяне (АСП) – конструкция на Министерството на труда и обществената политика (МТСП).

" В последните месеци се популяризират погрешни изказвания, че в страната се вкарват нови политики за лишаване на деца от родителите им. Бихме желали да успокоим и осведомяваме още веднъж необятната общност, че както и до момента, съгласно българското законодателство, не се плануват нови ограничения за извеждане на деца от фамилиите.

В ДАЗД нямаме информация обществени служащи да правят нарочни дейности в тази посока. Социалните служащи се намесват в обстановки, когато детето се нуждае от протекция в случаи на незаконни дейности и употреба по отношение на него, разказани в Закона за протекция на детето. Социалните служащи следва да правят своята работа със задълбочени обществени изследвания, да изготвят деликатно обществени отчети по случаите на децата в риск до съда.

В тази връзка ръководителят на Държавната организация за протекция на детето има пълномощия да управлява (но не и да ръководи) активността на упоменатите дирекции " Социално подкрепяне ". При определяне на нарушавания в тези дирекции, ДАЗД може да издава наложителни наставления към тях, както и да дава съответните инструкции за тяхното осъществяване. Тъй като в Държавната организация за протекция на детето не работят (и в никакъв случай не са работили) обществени служащи, ДАЗД не може (и в никакъв случай не е могла) да подхваща ограничения за извеждане на дете от неговото семейство. В Агенцията работят специалисти и инспектори с контролни функционалности, само че не и обществени служащи.

Всеки жител, който има терзания по отношение на непозволени дейности от страна на чиновниците от институции или организации, работещи с деца и счита, че са нарушени правата на дете, може да алармира Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) за инспекция на активността им ", декларират от ДАЗД.

От там напомнят, че орган за протекция на детето са и кметовете на общини, т.е. това са органите на локално равнище, към които може да се търси помощ при усложнения на фамилията и потребност от поддръжка.

Държавната организация за протекция на детето показва позиция, че е извънредно време да се спрат операциите и да се запази душeвността на децата и родителите, които се безпокоят от слуховете, че някой ще извежда децата от вкъщи им. Нека си зададем въпросите: Кой ни предизвиква тези страхове и за какво, с каква цел? На кого да имаме вяра – на формалните източници или на клюки в мрежата? Изборът е у всеки един от нас.

" Ние – всички хора, без значение в каква роля сме, дребни или огромни, слагаме и сътворяваме изискванията за живот, за нас и за децата ни отсега нататък. Ние избираме да живеем в дух на съгласие и доверие между тях, или в дух на съмнения и подозрения. Ние всички имаме страхове и няма по-голям боязън от това да не се разболява детето ни и да не му се случи нещо неприятно.

И ние, чиновниците от ДАЗД, сме хора като всички жители с човешки страхове. Важното е обаче, не дали се опасяваме и дали за малко или за повече време сме се поддали на заблуди, а дали и по какъв начин съумяваме да преодоляваме страховете си, и по какъв начин ги побеждаваме. И ние, чиновниците от ДАЗД ще продължаваме да пазиме позицията, че за децата и родителите фамилията е естествената среда за живот, а домът би трябвало да е най-сигурното и предпазено място за тях ", се споделя още в позицията.
 Клипове в обществените мрежи са повода за напрежението в Сливен Клипове в обществените мрежи са повода за напрежението в Сливен
Напрежението в Сливен е тръгнало от клипове в обществените мрежи, в които се лишават деца. Кратките видеа са били изпращани на родители на ромски деца,...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР