Крайно време е да се реши спорът за името. Република

...
Крайно време е да се реши спорът за името. Република
Коментари Харесай

Заев и Ципрас разговаряха над 3 ч. Ето за какво

Крайно време е да се реши разногласието за името. Република Македония няма никакви териториални искания към своя комшия Гърция. Това съобщи македонският министър-председател Зоран Заев на взаимна конференция с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас след приключването на основната среща за името в Давос, оповестява " Канал 3 ".

" Като министър председатели ще работим за разрешаването на дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. Крайно време е да се вземе решение, тъй като то е значимо за нашите евроатлантически вероятности ".

Заев уточни, че болшинството от жителите на двете страни желаят да имат положителни връзки между тях. " Искаме да сме сътрудници в Европейски Съюз и НАТО, да бъдем един до друг и да си оказваме помощ в тежки моменти “, сподели македонският министър председател.

" Крайното решение би трябвало да бъде задоволително и за двете страни. Решението би трябвало да бъде в отбрана на националната еднаквост и идентичността на нашите нации “, съобщи Заев и добави, че Скопие ще преименува летището си и автомагистралата на " Приятелство " в символ на благосклонност.

" Нямаме никакви териториални аспирации към нашия комшия “, акцентира Заев, обръщайки се към Ципрас. От своя страна Гърция ще покаже своята благосклонност и ще ни разреши да продължим нашето съдействие с Европейския съюз и другите интернационалните организации, добави македонският министър председател.

Премиерът на Гърция Алексис Ципрас изрази удовлетворение от първата среща с македонския си сътрудник Зоран Заев в Давос, която, както сподели, е първата среща на двама министър председатели от тези две страни, след седем години. Според Ципрас тази среща е отворила нови вероятности за в бъдеще.

" Искаме да установим нашите двустранни връзки на солидни основи. Трябва да се борим против иредентизма във всяка форма. Трябва да намерим решение на всички открити проблеми.

Трябва да намерим взаимно задоволително решение и ние се съгласихме, че процесът би трябвало да се организира в Организация на обединените нации. Съгласихме се с министър-председателя (Заев), че ограниченията за доверие би трябвало да бъдат засилени ”, акцентира Ципрас

Заев и Ципрас отблокираха евроинтеграционния развой. В процеса ще вземат участие външните министри на двете страни, които ще продължат договарянията под покровителството на двамата министър председатели.

Разговорите сред Заев и Ципрас продължиха повече от три часа.

Според интернационалните наблюдаващи Скопие и Атина са на път да разрешат дългогодишния спор за името, който продължава повече от 25 години. През целия този интервал Гърция блокираше евроатлантическата интеграция на Република Македония с изказванието, че страната не може да употребява името Македония.

През последните 2 години поради конфликта Изток-Запад гръцкото несъгласие стартира да работи срещу районната сигурност.

С идването на власт на държавното управление на премиера Зоран Заев в средата на 2017 година Скопие предприе действителни стъпки за нормализиране на връзките с всички съседи.

Активизираха се и договарянията за решаването на разногласието за името при посредничеството на Матю Нимиц. На 17 януари станаха известни и предложенията, които той е направил на македонската и гръцката страна: Република Горна Македония, Република Северна Македония, Република Македония /Скопие/, Република Нова Македония и Република Вардарска Македония.

След днешните диалози сред Заев и Ципрас в Давос интернационалният медиатор Матю Нимиц ще посети Гърция и Република Македония идната седмица. Той ще бъде в Атина в понеделник и вторник, а в Скопие – в сряда и четвъртък.

След като разногласието за името бъде позволен Република Македония би трябвало да стане 30 член на НАТО и да стартира договаряния за присъединение към Европейски Съюз още по време на шестмесечното българско председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР