Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици,

...
Крайно време е да се потърси отговорност от онези политици,
Коментари Харесай

Румен Радев иска да се търси отговорност от политици заради военните

" Крайно време е да се потърси отговорност от тези политици, които, преследвайки користни политически ползи, със своите решения излагат на риск живота и здравето на българските военнослужещи. " Това сподели президентът Румен Радев при визитата си въвВоенномедицинска академия – София, където се срещна със положението и беседва с офицерския претендент Алексей Каменов – бордният механик на вертолета Ми-17, който беше ранен при трагичното произшествие в авиобаза " Крумово ".
Румен Радев изрази своите съболезнования на фамилиите, околните и сътрудниците на починалите летци.
" Капитан Неделчев и капитан Панталеев ще останат в паметта ни като почтени мъже и офицери, починали при осъществяването на служебните си отговорности ", сподели още президентът.
Попитан дали е останало нещо неизказано, след многократното отправяните от негова страна апели да се вземат ограничения за рационализация и поддръжка на остарялата техника, за пазаруване на ново въоръжение, както и за демотивацията на летателния състав, президентът моли да няма политически спекулации, тъй като от на следващия ден останалите водачи ще продължат да летят.
" Длъжни сме да продължаваме да сочим проблемите и да настояваме за тяхното решение. Многократно през годините сигнализирах, че ще стигнем до това състояние да умират летци. По тази причина направих и три Консултативни съвета, отдадени на Българската войска, с цел да се промени нещо ", акцентира Румен Радев.
Президентът добави, че решаването на тези проблеми изисква отговорно държавническо мислене и съответни дейности.
" Министър Каракачанов е подложен в едни политически, финансови и правни рамки, от които той повече от това, не може да направи. Както виждате, болшинството приключи модернизационните процеси в Българската войска, върна ги в нулево състояние, в изходна точка. Предвидените за тези планове стотици милиони изтекоха, вместо да отидат за ремонт на техника, въоръжение и за подготовка, те отново отидоха за саниране ", съобщи президентът.
По думите на Румен Радев след забавянето на плановете, ще отнеме най-малко още две години, с цел да се осъществят, което ще оскъпи офертите: " Това значи повече средства, вложени в остаряла техника, която няма съгласуемост и качества и по-малко средства за подготовка. "
Президентът добави, че се отдалечаваме от опциите, които би трябвало да имаме: " Рискът от тези политически решения носят военните, по тази причина споделям, че лобизмът убива. "
В отговор на въпрос по отношение на психическата конюнктура в авиобазата и колектива, президентът съобщи, че летците са хора, които са се посветили на тази специалност и за разлика от други в страната, са осъзнали своя дълг към българския народ и го извършват най-отговорно. Румен Радев изрази вяра, че те ще намерят сили и още веднъж ще работят за своя народ и моли политиците да се поучат от тях.
Относно злополуката президентът Румен Радев беседва във ВМА с министъра на защитата Красимир Каракачанов и с началника на лечебното заведение Венцислав Мутафчийски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР