Крайната развръзка на казуса идва близо 8 години след трагичния

...
Крайната развръзка на казуса идва близо 8 години след трагичния
Коментари Харесай

След 8 години: Двама оправдани и една условна присъда за смъртта на дете след упойка при дентално лечение

Крайната развръзка на проблема идва близо 8 години след трагичния случай и откакто два пъти Върховният касационен съд (ВКС) връща делото на втора инстанция. В последните дни на предходната година Върховен касационен съд реши (), че Венета Павлова е почтена, откакто още преди 3 години оневинен дефинитивно беше и Валентин Павлов.

През 2016 година той оперирал момчето, като отстранил киста в лявата част на долната челюст под цялостна анестезия в стоматологичната клиника, която ръководят със брачната половинка си. Според обвиняването, макар че били другарски фамилии, Павлов не уведомил родителите на момчето за рисковете от интервенцията, а им споделил, че става въпрос за " рутинна намеса ", като следствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки.

В случая бил употребен препарат " Севоран ", който провокирал отключване на доста рядкото заболяване " малигнена хипертермия " , съпроводено с висока температура, тахикардия и затруднено дишане. В такива обстановки наложителен антидот за пациентите бил препаратът " Дантролен ", който трябвало доста бързо да си приложи, само че подобен в клиниката нямало и детето било превозено в " Пирогов ", където умряло.

В хода на делото стана ясно, че отговорност за определената анестезия носи единствено анестезиологичният екип, а не зъболекарят , заради което Павлов беше оневинен. Съпругата му остана подсъдима за неналичието на организация за своевременното слагане на антидота, а доктор Филипова за забавената реакция.

Стана ясно също, че лекарите не могат да бъдат наказани и за това, че са избрали за потребление като анестезия тъкмо " Севоран ", тъй като препаратът бил описван като " златен стандарт " при упойка на деца. Усложнението, довело до малигнена хипертермия, било пък извънредно рядко и се срещало единствено при данни за генетично ензимно заболяване, като такива в тази ситуация не е имало.

Първоначално през 2018 година Софийският градски съд беше признал за отговорни и тримата подсъдими , като им беше наложил условни присъди от по 3 годни затвор. След оправдаването на Павлов, делото няколко пъти беше гледано от Софийския апелативен съд (САС), който единствено намаляваше наказванията на Павлова и Филипова на по година условно, след което висшите съдии връщаха делото.

През 2021 година Върховен касационен съд остави в действие условното наказване на анестезиоложката за това, че едвам като чула тон от апарата схванала, че положението на детето се е влошило, а в тази обстановка било решаващо използването на антидот до 15 минути от първите признаци. Затова тя беше наказана за закъсняла реакция, само че съдът я оправда по обвиняването, че персонално не е приложила антидот на момчето.

Върховните съдии обаче до последно не се съгласиха, че и Венета Павлова като шеф на клиниката носи виновност за нещастието .

В окончателното си решение съставът на Върховен касационен съд с ръководител и докладчик Ружена Керанова показва, че препаратът " Дантролен " не е бил позволен за приложимост в България , а потреблението му е уредено в разпоредба на здравния министър, съгласно която по специфичен ред могат да го получават единствено лечебни заведения, като такива артикули се предписват от комисия от съответното лечебно заведение с протокол за съответен пациент и в нужните количества. Към оня миг е липсвал и протокол за дейности в сходни редки случаи, а за клиниката е било и невероятно да се снабди с този антидот, защото не е болница.

" Разпитаните специалисти и очевидците с опит в анестезията са безапелационни както в това, че употребяваният в съответния случай инхалационен анестетик " Севоран " е най-хубавото средство ( " златен стандарт " ) за слагане под обща упойка в детска възраст, по този начин и че няма биохимично проучване, което да покаже предразположението на пациента към малигнена хипертермия и че болестта е необичайност, което за България не е наложило основаването на организация за проучване и лекуване ", пишат висшите съдии.

Така Върховен касационен съд стига и до извода, че няма по какъв начин Павлова " да бъде упрекната за проявено безучастие " по обезпечаването на " Дантролен " в клиниката, тъй като това е било и обективно невероятно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР