Крайната десница в Европейския парламент предлага предприемача и милиардер Илон

...
Крайната десница в Европейския парламент предлага предприемача и милиардер Илон
Коментари Харесай

2 групи в ЕП номинираха Мъск за наградата Сахаров

Крайната десница в Европейския парламент предлага бизнесмена и милиардер Илон Мъск за лауреат на премията " Сахаров " за независимост на мисълта за 2024 година Това излиза наяве от листата, която ще бъде разискван от евродепутатите на 26 септември, съобщи БНР.

Мъск е препоръчан от групите " Патриоти за Европа " и " Европа на суверенните народи ".

Като претекст за кандидатурата крайната десница показва обстоятелството, че Мъск е купил платформата Туитър през 2022 година, с цел да резервира свободата на изложение, а през 2024 г е нараснал напъните си против цифровата цензура, като възстановил неразрешени сметки и се противопоставил на " културата на отрицанието ".

До този миг има 7 номинации. Европейските консерватори и реформисти издигат Едмундо Гонсалес – опозиционният кандидат-президент на Венецуела, чието проваляне на изборите Европейски Съюз не признава и който избяга в Испания, откакто режимът на Николас Мадуро подреди неговия арест. Освен Гонсалес, Европейската национална партия показва и Мария Корина Мачадо – кандидат-президент, която не бе позволена да се кандидатира на изборите във Венецуела.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс показва доктор Губад Ибадоглу – учен и герой против корупцията от Азербайджан, който е под домакински арест и е застрашен от 17 година затвор.

Радикалната левица номинира публицисти от Палестина и акцентира, че най-малко 116 от тях са убити в Ивицата Газа след началото на  спора от 7 октомври м.г.

Женски организации от Израел и Палестина и лидерките им, борещи се за разрешаване на спора, са номинирани от две политически групи – Прогресивния алианс на социалистите и демократите и либералите от " Обнови Европа ".

Кандидатурите ще бъдат показани на 26 септември на взаимно съвещание на комисиите по външни работи и  развиване и подкомисията по правата на индивида.

На 17 октомври първите две комисии ще гласоподават къс лист от трима финалисти. Седмица по-късно спечелилият ще бъде разгласен от Конференцията на ръководителите на парламентарните групи.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР