Крайна мярка, ако кабинетът не приеме промените за ски зона

...
Крайна мярка, ако кабинетът не приеме промените за ски зона
Коментари Харесай

Блокади на границата с Гърция започват планинските общини

Крайна мярка, в случай че кабинетът не одобри измененията за ски зона „ Банско “

Изчерпано е търпението на хората, чийто занаят е обвързван с развиването на зимния туризъм

Жителите на ски курортите от години са жертва на зеления рекет

С блокади на границата с Гърция може да стартира европредседателството на България – това обявиха хиляди поданици на Банско, Разлог, Кресна, Симитли, Струмяни и други планински общини, които се събраха на митинг на интернационалния път Е-79 в Благоевградска област. Търпението на хората, които от години са жертва на екологичния рекет, към този момент е изчерпано и те са подготвени на крайни ограничения, с цел да бъдат чути от формалните управляващи в София.

Хиляди събрали се затвориха нощес след 18:30 часа Е-79 в сектора сред Симитли и Банско, с цел да призоват държавното управление да не се поддава за следващ път на зелените рекетьори от обединението „ За да остане природа в България “. Само тази малоборйна групичка „ еколози “ саботира по всевъзможен метод развиването на зимния туризъм и по този метод стопанската система търпи загуби за милиони евро.
 1-99  митинг в Банско.  6-1-2  6-1-3  z3
Във вторник кабинетът още веднъж клекна пред настояванията на „ еколозите “ и точката за смяната на концесионния контракт сред страната и концесионера на ски зона „ Банско “ – „ Юлен “ АД, бе оттеглена. Текстът бе първата стъпка към построяването на втори въжен превоз в ски зоната, като от това оборудване значително зависи бъдещето на жителите на зимните общини в Благоевградско.

От години единственият кабинков въжен превоз не може да поеме искащите да се качат до пистите, и пред подстанцията се образуват големи опашки, като туристите от България и целия свят чакат с часове. Това се отразява на имиджа на Банско като зимна туристическа дестинация и стопира развиването на бизнеса, от който зависи поминъка на локалните.

Саботажът на „ природозащитниците “ против втората кабинка е част от огромната им война против развиването на зимния туризъм в страната. Повече от 10 години от „ За да остане природа в България “ рекетират всяко държавно управление и всеки вложител, решил да вложи пари в курорти и уреди за зимен спорт. От присъединяване на „ еколозите “ в десетки полемики по тематиката, е забелязано, че те нямат нито един екологичен мотив, а прокарват само ползи на непознати страни, както и свои политически и стопански претенции.

Въпреки че става въпрос за добре платена измама, до момента нито едно държавно управление не е посмяло да застане против „ природозащитниците “ и родоотстъпническото им държание.

Така стана и във вторник, когато Министерство на околната среда и водите взе решение да изтегли точката за концесията от дневния ред на Министерски съвет. Аргументите бяха, че е добре този проблем да се подложи на гласоподаване дружно с частичното изменение на остарелия, само че към момента настоящ проект за ръководство на Национален парк „ Пирин “. Промяната в документа бе поискана от община Банско, така сега в него е записано, че в ски зоната не могат да се построяват уреди за зимен спорт. Това изменение сега е качено за публично разискване, което завършва на 22 декември. След това би трябвало да бъдат прегледани всички мнения, изпратени от заинтригуваните страни и най-после да бъде препоръчано за гласоподаване на Министерски съвет. Дали това ще стане до края на годината никой не може да каже, само че хиляди, които нощес стачкуваха на Е-79 бяха безапелационни: Ако до началото на 2018-а няма позитивно решение, затварят КПП-тата с Гърция, като това ще продължи, до момента в който страната не покаже, че желае да развива зимен туризъм освен на думи.

Кметът на Разлог Красимир Герчев: Спъва се и развиването на Разлог

„ Липсата на актуализация на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин ” стопира развиването на туризма и в община Разлог “, съобщи кметът Красимир Герчев.

Местната администрация също желае да развива зимен туризъм, като концепцията е това да се комбинира с голф. Има и инвеститорски интерес към ски писта „ Кулиното “ край Предела, само че и там, както при Банско, въпросът е обвързван с смяна на Плана за ръководство на Национален парк „ Пирин “.

„ По този въпрос обаче се спекулира доста, най-много от тези, които се афишират за природозащитници. Трябва да се знае, че при поява на капиталово предложение, то следва да мине през всички законови процедури и утвърждения. Искаме планината да се употребява за туризъм, тъй като това са доходи и за общините, и за страната, и за локалното население. Досегашният проект е стар и няма по какъв начин той да е достоверен за днешните условия, откакто икономическата обстановка в страната е изменена. Има вложители, които търсят и желаят да осъществят такива положителни планове “, разяснява още горещата тематика кмета на Разлог.

Предстои затваряне на „ Кулата “

„ Всеки ден ще е по този начин до кабинката, в случай че и в този момент не ни чуят, то твърдо сме решени да блокираме и ГКПП-Кулата “. Не може една шепа псевдозелени да разиграват цяла страна и да ни вземат решение съдбините “, викаха хората на митинга.

„ Обръщам се към премиера с вяра да постъпи умно и до края на годината да се вземе оконочателно решение за втора кабинка “, сподели кметът на Банско Георги Икономов на митинга.

„ Искаме бъдеще за Банско “, „ Бъдеще за нашите деца “, „ На кого пречи туризма в Банско “ – плакати с такива надписи издигнаха протестиращите и запяха възрожденски песни при разклона на Симитли. На митинга пристигнаха и градоначалниците на Симитли, Струмяни, Разлог, Якоруда, Сандански, Петрич. Останалите изпратиха писма за поддръжка.

„ Всички кметове сме тук, тъй като от туризма се храни целия район. Писна ни да ни тероризират измислени еколози. Ние желаеме бъдеще за стопанската система и развиване на градовете в Пиринско. По същата скица, по която унищожават зелените Банско, работят да съсипят и трасето, по което ще минава и автомагистрала „ Струма “, споделиха кметовете от района.

„ Ако през днешния ден сме 1000, на следващия ден ще сме 100 хиляди на митинг за втора кабинка, тъй като това е значимо за развиването освен за Банско, а и на целия район “, сподели кметът на Симитли Апостол Апостолов.

„ Тези зелени човечета са непознати сътрудници, които пазят непознати ползи, а не български, знаете ли какво им е зеленото, това в джоба единствено, нищо друго “, споделя протестиращият Роби Богданов.

„ Говорят, че дивата коза е изчезнала в зоните с развъртян туризъм. Посетете най-малко веднъж Пирин. Най-посещаваното място е региона на връх Вихрен. И няма екскурзиант, който е изкачил Вихрен и да не е направил клип с диви кози. Лъжата я нямаат за нищо тези така наречени еколози. Но не е отговорен, който яде баницата “, изясни ядосан и банскалията Иван Обецанов.

„ Разочаровани сме от политиците, не може години наред да ни лъжат и дават обещание, че ще има втора кабинка, а когато би трябвало да вземат решения, да клякат на една шепа самозванци“, писна ни, сподели и Милен Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР