Краят на всяка година често е време за размисъл, когато

...
Краят на всяка година често е време за размисъл, когато
Коментари Харесай

Важните световни годишнини, които отбелязваме през 2023 г.

Краят на всяка година постоянно е време за размисъл, когато се обръщаме обратно към миналите 12 месеца и обмисляме какво ще ни чака през идващите 12. С оглед на това дано погледнем към 2023 година и да открием някои от най-важните годишнини, които светът ще означи.

Януари
4 януари - 75-ата годишнина от оповестяването на независимостта на Бирма от Обединеното кралство
Британското ръководство в страната от Югоизточна Азия (сега наричана Мианмар) стартира през 1824 година и продължава до 1948 година, когато Бирма избира да стане изцяло самостоятелна.
7 януари - Навършват се 80 години от кончината на известния академик и откривател Никола Тесла
Пионер на електрическата гражданска война, американецът от сръбски генезис изобретява първия мотор за изменчив ток (AC) и създава технологията за произвеждане и предаване на изменчив ток.
17 януари - 250 години, откогато капитан Джеймс Кук и неговият екипаж стават първите европейци, които навлизат на юг от Антарктическия кръг
По време на второто си корабоплаване корабът " Resolution " на Кук съумява да доближи 67° 15ʹ южна широчина - първият прочут транспортен съд, който е стигнал толкоз надалеч.

Февруари
2 февруари - 80-годишнината от края на борбата при Сталинград
Най-голямата и кървава борба, която светът в миналото е виждал, бележи първото огромно проваляне за армията на Хитлер. Жестокият спор лишава живота на към 2 милиона души.
16 февруари - 100 години, откогато Хауърд Картър отвори вратата на гробницата на Тутанкамон
През 1923 година английският археолог и египтолог Хауърд Картър за първи път поглежда към чудесата, които се крият в златните стени на гробницата на цар Тут. Тя се счита за една от най-големите археологически находки в историята.

Март
3 март - 50-годишнина от бомбените атентати в Лондон в " кървавия четвъртък "
Две бомби на ИРА избухват в столицата, вследствие на което умира един човек, а близо 250 са ранени.

Април
8 април - навършват се 50 години от гибелта на Пабло Пикасо.
Смята се, че един от най-великите и авторитетни художници на XX в. Пабло Пикасо е основал близо 50 000 творби на изкуството през живота си.
13 април - 70-годишнина от излизането на първия разказ за Джеймс Бонд
На този ден през 1953 година английският публицист Иън Флеминг разгласява " Казино Роял " - първата от 12-те книги с тайния сътрудник Джеймс Бонд.
30 април - 60 години от началото на автобусния протест в Бристол
​До 1963 година държавната компания Bristol Omnibus Company към момента не е наела нито един небял водач или кондуктор в своята мрежа. Бойкотът, управляван от Западноиндийския съвет за развиване (WIDC), е повратен миг в афроамериканската английска история, който води до забележителна смяна в законите за дискриминация в страната.

Май
1 май - 50 години от стачката на 1,6 милиона служащи поради заплащането и цените
Правителствените ограничавания на заплатите, съчетани с повишението на цените, водят до еднодневна стачка в цялата страна, която провокира широкомащабни разстройства.
16 май - 80-годишнина от рейда на " Дамбъстърс "
През нощта на 16 против 17 май 1943 година 617-та ескадрила на Командването на бомбардировачите на RAF (известна още като " Dam Busters " ) хвърля специфични бомби, с цел да пробие разнообразни немски язовири в долината на Рур.

Юни
22 юни (1948 г.) - 75-годишнина от идването на кораба Empire Windrush във Англия
Плавателният съд транспортира стотици хора от Карибския басейн към Обединеното кралство, поставяйки началото на ерата на мултикултурализма в тази страна.

Юли
5 юли - 75-годишнина от основаването на Националната здравна работа (NHS)
Влиза в действие Законът за националната здравна работа от 1946 година, с който се основава национална система за публично опазване на здравето в Обединеното кралство.
17 юли - 10 години от приемането на Закона за брака (еднополовите двойки)
Законопроектът приключва историческото си пътешестване през Народното събрание, като получава кралско утвърждение, с което публично става закон. Вече е законно еднополовите двойки да подписват брак в Англия и Уелс.
26 юли - 50 години от излизането на кино лентата The Wicker Man
Британският филм се трансформира в паметна класика и трансформира образа на хоръра. Сред другите значими филми, които също ще отбележат 50 години през 2023 година, са " Живей и умри " (6 юли), " Влез в дракона " (26 юли), " Робин Худ " на Дисни (8 ноември) и " Екзорсистът " (26 декември).

Август
8 август - 60-годишнина от Големия влаков грабеж
Петнадесетчленна тайфа, ръководена от Брус Рейнолдс, стопира влака на Кралската поща от Глазгоу за Лондон, като манипулира сигналите. Мъжете открадват 2,6 млн. паунда в едно от най-дръзките закононарушения в английската история.
23 август - 75 години от края на борбата при Курск
Известна като една от най-големите танкови борби в историята, Курската борба става очевидец на конфликта на 8000 механизирани транспортни средства сред немските и руските сили. Съветските войски побеждават и поставят завършек на фантазията на Хитлер да завладее Русия.

Септември
2 септември - Навършват се 50 години от гибелта на Дж. Р. Р. Толкин
Известният британски публицист е създател на необикновено известните фентъзи творби " Хобит " и " Властелинът на пръстените ".
26 септември - 50-годишнина от прелитането на " Конкорд " над Атлантическия океан
Конкорд (първият свръхзвуков пътнически аероплан в света) прави първото си трансатлантическо прехвръкване за рекордно малко време - 3 часа и 32 минути.

Октомври
16 октомври - 100 години от основаването на студиото на братя Дисни
Създадено от американския аниматор и бизнесмен Уолт Дисни и неговия брат, студиото се трансформира в една от най-големите развлекателни компании в света.
29 октомври - 100-годишнината от основаването на Турция
След рухването на 600-годишната Османска империя след Първата международна война, на 29 октомври 1923 година Турция публично е оповестена за република.

Ноември
12 ноември - 90-годишнина от първата фотография на Неси
Първата в историята фотография на шотландското страшилище от Лох Нес е направена от човек на име Хю Грей.
22 ноември - 60-та годишнина от убийството на Джей Еф Кей
Американският президент Джон Ф. Кенеди е убит от Лий Харви Осуалд, до момента в който кортежът му минава през град Далас, щата Тексас.
23 ноември - 60 години от излъчването на първия епизод на " Доктор Кой "
На този ден през 1963 година британският артист Уилям Хартнел става първият от многото артисти, изиграли Доктора. Сега сериалът е най-дълго предаваната научнофантастична драма в света.

Декември
5 декември - 10 години от гибелта на Нелсън Мандела
Нелсън Мандела е деятел за битка с апартейда, който е първият негър президент на Южна Африка. Той също по този начин е притежател на Нобелова премия за мир и прочут бранител на помиряването и равенството.
16 декември - 250-годишнина от Бостънското чаено празненство
Изминаха два века и половина от известния политически митинг на Грифин пристан в Бостън, Масачузетс. Разгневени американски колонисти изхвърлят 342 сандъка с чай (внесен от Британската източноиндийска компания) в пристанището, което трансформира събитието във значим предходник на Американската революционна война.
31 декември - 50 години от въвеждането на тридневната работна заповед
След несполучливите договаряния сред държавното управление и Националния съюз на миньорите (NUM) по отношение на заплащането, торите са принудени да вкарат тридневна работна седмица, с цел да запазят запасите от въглища. Страната потъва в мрак, който продължава до началото на март 1973 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР