Краят на войната между Русия и Украйна трябва да бъде

...
Краят на войната между Русия и Украйна трябва да бъде
Коментари Харесай

Йордан Божилов: За стратегически пробив на Украйна не може да се говори, а за тактически успех

Краят на войната сред Русия и Украйна би трябвало да бъде на масата на договарянията.

Войната е надалеч от своя край. Руснаците декларират, че се прегрупират, само че има доста съществено военно наличие на украинска територия.

Възможно е прегрупиране, само че Йордан Божилов не вижда някоя от двете страни да реши съществения въпрос – реализиране на политическите цели, защото не се знае какви са задачите на Москва.

Много мъчно е да се предугади по кое време самата война ще свърши, само че се чака Русия да наложи нов ред на сигурност в Европа, изясни някогашният заместник-министър на защитата и ръководител на Софийския конгрес за сигурност Йордан Божилов пред Българска национална телевизия.

По думите му пробивът на Украйна не е изненада за всички анализатори, в това число и за съветските войски. Освободени са територии към Харков и други основни градове.

За стратегически пробив на Украйна не може да се приказва, а е тактически триумф, който демонстрира, че украинската войска е способна да се отбранява и да си възстановява територии.

Русия е завзела 20% от украинската територия и Йордан Божилов се тормози от обстоятелството, че без значение от военните дейности, не се вижда политическо решение за войната.

Божилов добави, че Русия има дефицит на оръжия и не може да попълни загубите, които понася от военните си дейности.

„ Това, с което Русия потегли с доста бърза военна акция да превземе Киев, основни градове, с няколко дни да бъдат завзети основни градове и надали не Украйна да не действа като страна, не можеха да се осъществят дейностите им. Украинската войска сполучливо унищожава съветски хранилища и военна техника “, безапелационен бе някогашният заместник-министър на защитата.

Той не счита, че Русия ще прибегне до нуклеарни оръжия. На този стадий няма каквато и да било военна основа за такова решение, аргументира тезата си Божилов.

Според него и двете страни ще се стремят да разширят териториите, които са под техен надзор. Русия се пробва да сътвори условия за една доста тежка зима в Украйна, предизвести специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР