Краят на продължилата 17 години борба между ЕС и САЩ

...
Коментари Харесай

Сделката между Airbus и Boeing: какво включва и какво следва

Краят на траялата 17 години битка сред Европейски Съюз и Съединени американски щати по отношение на дотациите за въздухоплавателни средства, изясняван над плата с лаврак и агнешка яхния в Брюксел, бележи основно помирение в неразрешимия търговски спор. Политиците в Брюксел са надяват, че договорката сред европейската Airbus и американската Boeing уверено ще отвори нова страницата след комерсиалното напрежение от ерата на Тръмп, оповестява Financial Times. За бизнеса от двете страни на Атлантическия океан договорката отстранява наказателни мита върху артикули, които се простират оттатък авиацията, като тръстикова меласа от Джорджия и италианско сирене.

Но съглашението, подписано на срещата на върха сред Европейски Съюз и Съединени американски щати във вторник, бележи и началото на дълъг развой, който изисква тясно съдействие, в случай че двете страни желаят да се съсредоточат върху провокациите пред взаимната им търговия, сложени от Китай.
За какво в действителност беше разногласието?
Той датира от 2004 година, когато броят на доставките на самолети на Airbus за първи път изпревари този на американския й противник. Предишното съглашение за дотациите се срина, а американската администрация твърдеше, че е налице несправедлива държавна помощ. Европейски Съюз се опълчи със лична тъжба. Световната комерсиална организация се зае с изследването на обвиняванията и на двете страни.

Основната американска рецензия се концентрира върху по този начин наречената помощ за пускане, предоставена на Airbus от приемащите страни в Европейски Съюз (по това време Англия, Франция, Германия и Испания). Помощта се състоеше от държавно финансиране за създаването на нови модели, осъществено посредством хонорари за бъдещи продажби. Европейски Съюз отвърна, че Boeing се е възползвал от поддръжката на Съединени американски щати, която нарушава разпоредбите на СТО - по-специално данъчните облекчения от щата Вашингтон, където е централата на компанията. Последваха разногласия от вида " око за око, зъб за зъб ", защото всяка от страните обвиняваше другата (успешно), че не съблюдава решенията на СТО.

През 2019 година СТО даде на Съединени американски щати правото да наложи мита на стойност 7.5 милиарда $ върху европейски артикули. Черният лист на Съединени американски щати варираше от френско вино до немски машини. На идната година Европейски Съюз беше акредитиран да вкара спомагателни мита на стойност съвсем 4 милиарда $ върху американските артикули. Подобният разнороден лист на блока варираше от спиртни питиета до декоративни рибки.

Прекратяването на разногласието стана сериозна опция едвам с появяването на администрацията на Байдън, както и с възходящото взаимно осъзнаване, че неразбирателствата вредят на компании и от двете страни, като в същото време подкрепят упоритостите на Китай за комерсиалната гражданска авиация.През март двете страни се договориха да спрат своите ответни цени за четири месеца, създавайки прозорец за договаряния.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР