Краят на политиката за едно дете“ не можа да спре

...
Краят на политиката за едно дете“ не можа да спре
Коментари Харесай

Въпреки премахването на „политиката за едно дете“:Китай с най-ниска раждаемост от 70 години насам

Краят на „ политиката за едно дете “ не можа да спре намаляващата раждаемост в страната, заяви Би Би Си. Нивото на раждаемостта е спаднало до най-ниското си равнище от основаването на Китайската национална република преди 70 години - макар премахването на „ политиката за едно дете “, съобщи БГНЕС.

Коефициентът на раждаемост е 10,48 на хиляда през 2019 година - най-ниският от 1949 година, заяви Националното статистическо бюро. Броят на бебетата, родени през 2019 година, спадна с 580 000 до 14,65 милиона. Раждаемостта в страната понижава от години и това е предизвикателство пред втората най-голяма стопанска система в света.

Въпреки намаляването на раждаемостта, популацията на Китай доближи 1,4 милиарда през 2019 година, заяви още статистическото бюро. Смъртността през 2019 година е била 7,14 на хиляда - което води до " натурален приръст " от 3,34%.

През 1979 година китайското държавно управление вкара общонационална „ политика за едно дете “ - с разнообразни изключения - за закъснение на растежа на популацията. Семействата, нарушили правилото бяха изправени пред санкции, загуба на работа и от време на време насилствени аборти.

Но политиката е упреквана за тежкия дисбаланс сред половете - мъжете към момента надвишават дамите с повече от 30 милиона, сочат данните за 2019 година През 2015 година държавното управление приключи „ политиката за едно дете ” и разреши на двойките да имат две деца.

Но тази промяна не съумя да обърне спадащата раждаемост в страната. Експертите споделят, че това е по този начин, тъй като облекчаването на политиката не беше съпроводено с други значими промени, които поддържат фамилиите: парична поддръжка за развъждане на деца и повишен отпуск по майчинство.

Повечето хора в действителност не могат да си разрешат повече от едно дете, споделят анализатори.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР