Краят на октомври е идеалният повод да се потопим в

...
Краят на октомври е идеалният повод да се потопим в
Коментари Харесай

10 трилъра, които няма да ви разочароват

Краят на октомври е идеалният мотив да се потопим в света на мистериозните, заплетени и провокативни истории.

Днес ви представяме 10 завладяващи литературни трилъра, които ще спрат дъха ви и несъмнено няма да ви разочароват.

Заглавията са особено подбрани за всички почитатели на страховитото и загадъчното.


1. „ Булчинска рокля “
Пиер Льометр

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Над Софи като че ли тегне неведомо проклинание. От няколко години животът й се е трансформирал в призрачен сън, от който тя несполучливо пробва да се отърси. Всичко стартира с на пръв взор най-безобидна заплеснатост, която, обаче, бързо минава в необяснимо и все по-задълбочаващо се физическо и психическо неразположение.

В последна сметка тя губи работата си и брачна половинка си, останал неработоспособен след автомобилна злополука, който се самоубива при съмнителни условия. Идва и най-страшното – още веднъж без да може да си изясни за какво и по какъв начин, Софи се трансформира в убийца-рецидивист, търсена от полицията на цяла Франция. И тя се впуска в обезверено бягство, до момента в който внезапно не се появява Франц… Но кой е Франц и каква е тайната на вехтата булчинска рокля, която той пази като зеницата на окото си?

С „ Булчинска рокля ” Пиер Льометр ни въвлича с несъмнено майсторското си перо в перипетиите на нестандартен психотрилър със мощен обществен привкус, над който се рее сянката на Хичкок и Брайън де Палма.

2. „ Чувство, по-силно от страха “
Марк Леви

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

В останките на един аероплан, заледен в ледовете на Монблан, Сюзи Бейкър намира документ, който би могъл да оневини обвиненото й в изменничество семейство. Но това изобретение притегля вниманието на американските секрети служби.

Заедно с очарователната и загадъчна Сюзи Андрю Стилман, кореспондент от „ Ню Йорк Таймс ”, провежда следствие, което единствено може да избави живота на младата жена.

Преследвани, манипулирани, Сюзи и Андрю преминават през не едно рисково тестване, преди да се допрян до една от най-добре пазените тайни на нашето време.

Марк Леви още един път потвърждава безспорния си гений на повествовател. Завладяващата история се чете с същинско наслаждение.
в. „ Фигаро ”


3. „ Невинност “
Дийн Кунц

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Той живее в тунелите под града, тъй като е толкова противен, че хората бягат с писъци при типа му или го атакуват.

Тя е красива, само че има обществена уплаха и не понася да я допират.

И двамата излизат от вкъщи си единствено нощем, затова пътищата им се пресичат и различността ги сближава.

Но нейната изолираност не се дължи единствено на фобията. Преследват я безскрупулни врагове, които желаят да я убият.

А зад ъгъла ги дебне друга, още по-голяма опасност. Задава се злополучие с библейски размери и ориста на света е поставена на карта…

4. „ Коя беше Алис “
Т.Р. Ричмънд

Идеята за книга, която проверява „ дигиталната самоличност “ на героинята (Алис Салмън), се ражда, до момента в който Ричмънд преглежда потока от изявления в Туитър и си задава въпроса какво може да научи човек за някого от обществените мрежи. (За по-голяма достоверност английските издатели на книгата даже основават профил на Алис във Facebook.) В. „ Телеграф “ поставя романа в класацията си за най-добрите криминални романи за 2015 година. Правата за издаването му са продадени в цял свят.

Коя е Алис Салмън? Млада, интелигентна, амбициозна, журналистка по специалност и по предопределение. Животът е пред нея.

До нощта, когато я намират удавена при мистериозни условия.

Никой няма визия по какъв начин или за какво.

Но тя е оставила след себе си достатъчно нишки за следене: дневника си, постове в обществените мрежи, имейл кореспонденция.

Въпреки че Алис към този момент я няма, фрагментите от живота й са живи – и в тях може да се крие отговорът на въпроса какво всъщност е станало с нея.

Стига някой да може да сглоби вярно пъзела… без икономисване на нелицеприятните обстоятелства.


5. „ Градът “
Дийн Кунц

ГРАДЪТ

Всички имат секрети.
Джона Кърк също.
Неговата загадка се назовава госпожица Пърл.
Тя му оказва помощ да се снабди с пиано, с цел да развие музикалните си гении.
Дава му препоръки в сложни моменти.
И знае неща, които просто няма от кое място да знае.
Понякога я среща, до момента в който се разхожда по улицата, а различен път я вижда в сънищата си.
И всякога, когато я сънува, госпожица Пърл му разкрива ужасяващи събития от предишното и бъдещето, като го предизвестява да се пази от мъж на име Лукас и жена, наречена Фиона.
Нещо неприятно ще се случи. Нещо, което ще раздруса града и ще погуби доста хора.
И единствено Джона може да го спре.
А е едвам на осем.

СЪСЕДЪТ

Съседът на Малкълм и Амелия умира от масивен инфаркт и къщата му остава празна. Но дали в действителност е празна? Една нощ 12-годишният Малкълм вижда светлина в прозорците й. Някой – или нещо – обитава дома на починалия господин Клокънуол. И не бърза да си тръгне.

В този независим роман, който се явява предистория на „ Градът “, приятелите на Джона ще открият, че светът е по-загадъчен, в сравнение с са подозирали.

6. „ Съпругата посред ни “
Гриър Хендрикс и Сара Пеканен

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Един мъж, годеницата му и ревностната му бивша съпруга, която обезверено се стреми да възпрепятства втория му брак, съставляват сложния любовен триъгълник в „ Съпругата помежду ни “, вълнуващ трилър от Гриър Хендрикс и Сара Пеканен. Но дали всичко е такова, каквото наподобява? Или сме заблудени да мислим, че нещо е действително, когато то не е?

Историята е разказвана от името на Нели и Ванеса, които са обичали еднакъв мъж. Ричард е обаятелен, великодушен, финансово независим, с налагаща се идентичност. Кара Нели да се усеща предпазена. Колкото до Ванеса, тогавашната обич е изместена от злост и съмнение. А също и от страх. Но кой кого следи? Кой кого манипулира? Кой е агресорът и кой жертвата? На кого да имаме вяра?

Сара Пеканен има предходни романи, също белязани от непредвиден поврат в сюжета. В тази книга нейна съавторка е начинаещата Гриър Хендрикс.


7. „ Виенското приятелство “
Ингар Йонсрюд

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Първа книга от трилогията за комисар Байер

„ Виенското братство “ е майсторски изграден конспиративен трилър, в който исторически събития се преплитат със съвременната политическа действителност и живота в сянката на страха от тероризма. В първата част от трилогията прочувствено нестабилният полицейски комисар Фредрик Байер се заема да разнищи случая с изчезването на околните на почитан политик.

Дъщерята принадлежи към религиозна фракция, срещу която е осъществена кървава офанзива. На местопрестъплението е открита тайна лаборатория. В хода на разследването Байер и помощничката му от специалните служби Кафа Икбал се натъкват на свидетелства за активността на братство от биолози, осъществявали опити в името на „ расовата хигиена “ по време на Втората международна война.

Динамичното и с напрежение изложение увлича читателя в мрачните глъбини на националсоциализма, в това зловещо минало, чиито остатъци подхранват терора в сегашното.

8. „ Тебеширения човек “
К. Дж. Тюдор

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

През 1986 година Еди и приятелите му са деца на прага на юношеството. Дните им минават безметежно, в шляене в покрайнините на задрямалото британско селце, където живеят, и в търсене на нещо вълнуващо. Еди среща господин Халоран, Тебеширения човек, и му хрумва концепцията за скришен код: децата започват да рисуват дребни фигури с тебешир, които им служат да си разменят послания, понятни само на тях. Докато един ден мистериозно появило се тебеширено дребосъче ги води право към разкъсано човешко тяло и по-късно нищо не е същото.

През 2016 година, към този момент пораснал, Еди счита, че е загърбил предишното. Докато неочаквано получава писмо с тебеширена фигура. Същото писмо са получили и приятелите му, които вземат решение, че това би трябвало да е лоша смешка. Но шегата става злокобна, когато се оказва, че един от тях е мъртъв. За да избави себе си, Еди би трябвало да разбере какво в действителност се е случило преди толкова много години.

Майсторското периодично повтаряне на минало и настояще трансформира „ Тебеширения човек “ в ослепителен трилър, в който всеки воин е като изваян от плът и кръв, всяка мистерия намира своята развръзка, а обратите шокират и най-наблюдателния четец.


9. „ Добрата щерка “
Карин Слотър

Две момичета са отведени в гората под дулото на оръжие. Едната бяга, с цел да се избави. Другата остава…

Щастливият семеен живот на тийнейджърките Шарлот и Саманта Куин в дребен град е съсипан от брутално нахлуване над дома им, при което майка им умира. Баща им, известен сред съгражданите си юрист, е сломен. Семейството е непоправимо разрушено, обсебено от тайните на онази ужасна нощ.

Двайсет и осем години по-късно Шарлот е тръгнала по стъпките на татко си и също е станала адвокат – съвършената добра щерка. Но ето че Пайквил още веднъж е сцена на насилие и разигралата се покруса потриса целия град, а Шарлот за следващ път преживява кошмар. Тя освен е непосредствен свидетел на убийството, само че случаят отприщва у нея ужасяващи мемоари, които напразно се е опитвала да заглуши. Защото шокиращата истина за закононарушението, разрушило фамилията ѝ преди толкова години, няма да остане вечно заровена.

Изпълнен с трагични обрати, романът „ Добрата дъщеря “ е измежду най-завладяващите трилъри, на които сте попадали, а авторката му към този момент си е извоювала името на най-добрият автор на мистерии.

10. „ Офицер и разузнавач “
Робърт Харис

 10 трилъра, които няма да ви оставят да спите

Париж, 1895 година Алфред Драйфус, млад еврейски офицер, преди малко упрекнат в изменничество, е наказан на пожизнен затвор на Дяволския остров и е разжалван обществено пред огромна навалица. Сред очевидците на унижението му е и Жорж Пикар, амбициозният и образован неотдавна нараснал началник на един от отделите на контраразузнаването, който е намерил „ доказателствата ”, че Драйфус е шпионирал в интерес на Германия.

Първоначално Пикар е твърдо уверен във виновността на Драйфус, само че скоро откакто младият евреин се озовава в изолирания си затвор, Пикар се натъква на информация, която го кара да заподозре, че във френската армия към момента има разузнавач. Уликите за тази злостна машинация се натрупват и водят неумолимо към най-висшите етажи на властта. Пикар е заставен да се усъмни не единствено в делото против Драйфус, само че и в най-съкровените си убеждения за родината и за самия себе си.

Вдъхвайки живот на абсурда, който привлече вниманието на целия свят в навечерието на двайсети век, Робърт Харис ни разказва една история, която звучи изумително актуално и през днешния ден – история за лов на вещици, секрети трибунали, неуправляеми разузнавателни организации, ориста на доносници – поднесена с бездънен драматизъм и извънредно майсторство, което е отличителен белег на всичките му бестселъри.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР