Краят на огромната програма за стимулиране на Европейската централна банка

...
Краят на огромната програма за стимулиране на Европейската централна банка
Коментари Харесай

Краят на стимулите на ЕЦБ донесе главоболие за €64 милиарда на 3 европейски страни

Краят на голямата стратегия за стимулиране на Европейската централна банка остави Италия, Франция и Испания да търсят нови купувачи за облигации на стойност до 64 милиарда евро, демонстрират данни на ЕЦБ, представени от Reuters.

Това е сумата, централната банка е купила от дълга на тези страни, съгласно калкулации на Reuters, въз основа на наличните в банката държавни облигации в края на декември.

ЕЦБ съобщи предишния месец, че ще придвижи тези облигационни принадлежности " в по-голямo сходство " с присъединяване на всяка страна в капитала на централната банка през идващите години.

За да реализира задачата си, ЕЦБ ще би трябвало да реинвестира постъпленията от някои от падежиращите италиански, испански и френски облигации в държавен дълг на други страни.

Включвайки и Гърция, чиито облигации не бяха част от схемата за стимулиране заради ниския им кредитен рейтинг, общата цифрата на " преструктурирането " ще нарасне до 89 милиарда евро.

След като се извадят Гърция и страни, чиито ресурс от дълг е прекомерно дребен, Германия и Португалия наподобяват най-вероятните бенефициенти.

Първоначалните отклонения се дължат на дефицита на облигации за закупуване в дребни страни, като балтийските, и на други ограничавания, наложени от програмата за стимулиране на ЕЦБ.

Схемата за закупуване на активи от 2.6 трлн. евро завърши предишния месец, само че централната банка даде обещание да реинвестира приходите си за дълго време.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР