Краят на надеждите за спасяване на петимата души на борда

...
Краят на надеждите за спасяване на петимата души на борда
Коментари Харесай

Трагедията с Титан породи критики и въпроси за стандартите при екстремни експедиции

Краят на очакванията за избавяне на петимата души на борда на " Титан " настъпи нощес, когато от компанията уредник на експедицията оповестиха, че те са починали и повода е пагубна имплозия.

Впоследствие стана ясно, че американският флот е засякъл " звукова особеност ", съответстваща на имплозия сега, когато е изгубена връзката с батискафа в неделя.

Семействата, другари и голям брой водачи от всички сфери на живота отдадоха респект към петимата мъже и показаха скръбта си от тяхната загуба. Експерти показаха мнение, че нещастието е можело да бъде избегната при съблюдаване на стандарти за сигурност

Пет дни на вяра и очакване, в които светът следеше със спотаен мирис издирването на " Титан " с петимата мъже на борда. След трагичния завършек на " Титаник ", който продължава да вълнува и да буди въпроси, в този момент ориста на " Титан " остава обвързвана с тази на колоса на дъното на Атлантика.
18 юни - " Титан " поема към дълбините. Целта би трябвало да бъде достигната за 2 часа

19 юни - " Оушънгейт " оповестява, че е изгубена връзката с апарата, час и 45 минути след потапянето. Започва огромна избавителна и издирвателна интервенция, търсенето обгръща повърхност от 20 000 квадратни км

21 юни - канадски боен транспортен съд засича звуци, сходни на почукване, уголемява се зоната на търсене

22 юни - открити са парчета от " Титан ". Около 22:00 ч. петимата на борда са оповестени за починали
Кои са петимата, изгубили живота си?



Най-младият е 19-годишният Сулеман , преди малко приключил първата си година като студент, дружно с татко си Шахзада Дауд , на 48 години, разпален фотограф на дивата природа. Двамата са английски жители от едно от най- богатите пакистански фамилии.

Заедно с тях бе и именитият френски подводничар - 77-годишният Пол-Анри Наржоле , буен откривател на потънали кораби, прочут като " Господин Титаник ", с огромен принос за проучването на останките на Титаник и участник във филми за потъналия транспортен съд.

Британският милиардер и откривател Хеймиш Хардинг , на 58 години, с три върха на Гинес и галактически екскурзиант с Блу Ориджин.

Изпълнителният шеф и създател на Оушънгейт, както и водач на Титан - Стоктън Ръш - човек с неподправена обич към дълбините.



Тези мъже бяха същински откриватели, които споделяха ослепителен авантюристичен дух и мощна пристрастеност към проучването и опазването на международния океан. - се споделя в изказване на ОушънГейт. Ето и по какъв начин приключи историята, която следихме през последните дни.



Краят на " Титан " е бил незабавен и петимата спътници на борда не са имали време да осъзнаят протичащото се. Причината е пагубна имплозия, съгласно известието на компанията " ОушънГейт ".

" Тази заран отдалечено управляем уред откри опашния конус на батискафа " Титан ", почти на 500 метра от носа на " Титаник ". Впоследствие бяха открити и други парчета. След консултация с специалисти от обединеното командване, беше открито, че отломките подхождат на пагубната загуба на налягане ".адмирал Джон Маугър, Брегова защита на Съединени американски щати

" Това е имплозия - гърмеж извън във вътрешността, който става за хилядни от секундата. Това вероятно е милостива орис спрямо отвратително тежката обстановка да си затворен четири дни в студено, мрачно и тясно място ", разяснява Уилиям Коен, ръководител на Комитета за управляеми подводни съдове в Лос Анджелис.

Пет огромни части от батискафа бяха открити от подводен робот няколко часа, откакто изтече интервалът от четири денонощия, за който стигаха запасите от О2 на борда. Това постави завършек на огромната многонационална издирвателна интервенция, ръководена от американската брегова защита в Бостън.
Подводните шумове, засечени от канадски транспортен съд, не са били свързани с " Титан " - това е открито откакто е станало ясно местонахождението на отломките от батискафа.





Безпилотни апарати ще продължат да претърсват океанското дъно, до цялостното изясняване на събитията, само че не е ясно дали ще е допустимо телата да бъдат извадени.

Апаратът не е могъл да издържи на налягането, което на 4000 метра дълбочина значи напън от 400 кг върху всеки сантиметър от корпуса. Развръзката беше последвана от голям брой въпроси за сигурността на сходни експедиции за туристи и тежки рецензии към " Оушънгейт " за немарливост с трагични последствия и за потребление на прекомерно пробен уред за работа, който не е бил сертифициран.

Съоснователят на компанията " Оушънгейт ", който от 10 години не работи за нея, отбрани и стандартите ѝ за сигурност, и изпълнителния шеф Стоктън Ръш като човек, извънредно добре осведомен с рисковете на дълбините.

" Целта на всички тези експедиции не е увеселително странствуване. Всеки, който поема надолу, го прави с изключителна респект към останките, които съставляват гробище. И да, съществуват регулации, само че както можете да си визиите, няма доста апарати за сходни дълбочини. Тези регулации са много разпокъсани, някои са остарели, други - за характерни случаи ", съобщи Гилермо Сонлейн, съосновател на компанията " Оушънгейт ".



Предупреждения е имало - през 2018 година - някогашният шеф на морските интервенции на компанията Дейвид Локридж е бил уволнен, откакто възразил, че апаратът е пробен и не е минал през нужните тествания.

Председателят на комитета за управляеми подводни съдове в Лос Анджелис Уилиам Коен разяснява, че разпоредбите за основаване на дълбоководни апарати са написани с кръв, а нещастието е можела да бъде предотвратена. Но на фона на острите рецензии през днешния ден, в дните преди експедицията, алените предупредителни флагчета са останали незабелязани или подценени. Остава да бъде открита повода и да се научат уроците от нещастието.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР