Краят на лятото в Близкия изток бе белязан от поредното

...
Краят на лятото в Близкия изток бе белязан от поредното
Коментари Харесай

Либийският бумеранг се насочи към Запада

Краят на лятото в Близкия изток бе белязан от следващото клане в Либия. Според локалното министерство на опазването на здравето при въоръжени конфликти по улиците на Триполи са починали минимум 32 души, а към 160 са ранени.

Каква е повода за случилото се, кой с кого води война на територията на някогашната Джамахирия? Няма да е елементарно да го разберете, само че такава е спецификата на района - всевъзможни опити да се пренебрегват тънкостите и нюансите тук костват скъпо. И толкоз по-интересно ще бъде да разберем по какъв начин всичко това е обвързвано с Украйна.

Главните герои са малко познати на съветския четец - това са Фати Башага и Абделхамид Дбейба.

Последният оглавява Правителството на националното единение. Той зае поста предходната пролет вследствие на договаряния под егидата на Организация на обединените нации, траяли повече от шест месеца.

Мирният развой беше умислен като опит най-сетне да се откри излаз от седемгодишната рецесия, която ескалира три години след свалянето на Муамар Кадафи. Само по себе си ПНЕ беше преходно - задачата му беше да приготви изборите, планувани за 24 декември 2021 година Наред с други неща, те бяха образуван, откакто ръководителят на Правителството на национално единодушие Файез Сарадж подаде оставка и трансферира пълномощията на президентския съвет и самото ПНЕ.

Но не беше допустимо изборите да се проведат по проект. Гласуването се отсрочва за 24 януари. Имаше доста справедливи аргументи за това, защото страната беше следена (и към момента се контролира) от десетки разнообразни политически сили, множеството от които са подкрепяни от въоръжени групи. И да вземем за пример на 16 декември предходната година част от тях се разпалиха в столицата поради оставката на командващия военния окръг в Триполи.

Един месец обаче не стигна за подготовка на изборите. Поради това през февруари Камарата на представителите на Либия поддържа с болшинство кандидатурата на Фати Башага, който беше номиниран за поста нов министър-председател. В предходното държавно управление, апропо, той ръководеше работата на Министерство на вътрешните работи. Въпреки решението на Народното събрание Дбейба отхвърли да отстъпи властта и обстановката в страната се върна към нормалното двувластие.

Освен това рецесията се усложнява от фактора на Халифа Хафтар, върл другар на Башага и пълководец на либийската войска. Още преди сключването на мирното съглашение те бяха от двете страни на барикадите, само че в този момент станаха в случай че не съдружници, то сътрудници в битката против Триполи и Дбейба. В същото време и двамата издигнаха кандидатурите си за президент преди провалените избори.

В актуалната августовска борба Хафтар зае позицията на външен наблюдаващ, ограничавайки се до приканване на страните към мир и заявявайки, че единствено либийският народ, под отбраната на армията, ще дефинира ориста на страната.

За да разберете изцяло по какъв начин стоят нещата в Либия, би трябвало да разберете, че Хафтар, Башага и Дбейба съставляват три основни сили с центрове надлежно в Тобрук, Мисрата и Триполи. В същото време актуалният парламент заседава в Тобрук, а държавното управление в столицата. И през последните седем години на гражданската война, която приключи с образуването на ПНЕ, Хафтар неведнъж се опитваше да превземе Триполи с взлом, само че не съумя. И не последната роля тук изиграха силите на Башага.

Но доста по-съществена спънка беше директната интервенция на турските войски: Анкара е най-активният от всички външни играчи в Либия. Освен това през юни турският парламент удължи мандата на задачата с още година и половина.

Сега дано се отклоним малко и да обърнем внимание на друга история, която се развива в Либия тази година.

През април локалната Национална петролна корпорация разгласи прекъсването на работата в огромните залежи „ Шарара “ и „ Ел Фил “, както и на пристанището Зувейтина. Повод за това решение бяха дейностите на протестиращите, които желаеха Дбейба да съобщи властта на Башага. Те също по този начин упрекнаха ръководителя на НОК Мустафа Санала в незаслужено систематизиране на приходите от нефт - множеството от тях отиваха в Дбейба.

На този декор съгласно „ Блумбърг “ за два месеца износът на черно злато от страната е намалял съвсем 2,5 пъти.

Естествено, Санала беше освободен, а на негово място беше назначен нов началник на борда на шефовете Фархат Бенгдар. След това митингите затихнаха.

Ситуацията незабавно ще стане по-ясна, в случай че си напомним едно събитие. Първите три вносители на либийски нефт са както следва: Италия, Китай и Испания. И тук към този момент е явно по какъв начин тънките влакна на паяжината на интернационалните връзки свързват либийската рецесия с украинската.

Затова всяко изостряне в Либия ще бъде спряно с всички вероятни средства, в това число от турските войски. За Запада в този момент всеки барел е от голяма важност и следва студена зима.

Но, за жалост, пълноценното споразумяване на рецесията въпреки всичко не е в полза на Европа и Съединените щати. Анкара, макар че играе своята игра в Северна Африка, обезверено пробвайки се да откри съдружници, няма да рискува безмълвното единодушие на Вашингтон и Брюксел за наличието на нейния контингент в страната. А мирът в Либия може да докара на власт Халифа Хафтар, който е приключил курсовете в руската военна академия „ Фрунзе “, или Сейф ал Ислам, синът на Муамар Кадафи - и се чудете след това кой ще бъде по-лош за " цивилизования свят ".

Затова избират да не разрушават това, което работи, въпреки и доста неприятно, главното е петролът да тече.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР