Краят на календарната година води до равносметки за всички ни

...
Краят на календарната година води до равносметки за всички ни
Коментари Харесай

Топ 10 касови филма за 2022 година

Краят на календарната година води до равносметки за всички ни – в това число и за постоянните гости на киносалона. През 2022-ра ходенето на кино дефинитивно се върна във всекидневието ни и се възстановява след кошмарната парализа, претърпяна от промишлеността в следствие от пандемията от ковид, която прекатурна света с главата надолу през 2020-а и 2021-ва.

Художествените и кинематографични качества са критерия, по който са подредени заглавията в тази класация; но в нея са включени само филми с бюджет над 30 милиона $ и с необятно разпространяване по киносалоните. Причината е елементарна: нискобюджетните фестивални шлагери и влиятелните, насочени към сезона на кинонаградите продукции получават задоволително критически похвали и златни статуетки за своите качества.

Но не те са тези, които всеобщо притеглят хората в киносалона, не те са тези, които поддържат киното живо освен като художествено изкуство, само че и като обществено събитие, като сплотяваща мощ, надскачаща разликите в половете, расите, етносите и географското състояние. Киното е на първо място известна, обща култура; касовите филми, които гледаме на огромния екран тази година, нашите деца ще гледат по малкия екран и онлайн след години, до момента в който се оформят като персони.

Преди време дупката сред касовото известно кино и влиятелните продукции, които биват награждавани на премиите „ Оскар “, не беше толкоз огромна. През 90-те години премията за най-хубав филм бе извоювана от световни шлагери като „ Титаник “, „ Смело сърце “ и „ Форест Гъмп “. В наши дни снобизмът на Академията би я предиздвикал да сложи на сходни ленти етикета „ комерсиален “ и да ги пренебрегне – или да им даде нелепа Туитър премия.

Ала това не значи, че филмите по кината в сегашното внезапно са станали безсъдържателни до последния, а всички надарени хора в Холивуд са спрели да работят. Елитарното, цинично и излишно високомерно държание може да печели на доста места, само че не и в тази ранглиста, където действителните качества на филмите, които гледахме на кино през 2022 година, са припознати.

10. Bullet Train / „ Убийствен трен “

Колоритен, избухлив и режисиран от Дейвид Лийч в традицията на майстори като Тарантино и Гай Ричи, екшънът с Брад Пит даде всичко, което се чака от летен блокбъстър на кино. В поддържащия състав блеснаха надарени артисти като Арън Тейлър-Джонсън, Хироюки Санада и Джоуи Кинг, а в основната роля Брад Пит сподели на света, че към момента е харизматична кино звезда от най-голям диаметър.

9. The Lost City / „ Изгубеният град “

Явно въодушевен от типичен кино завършения с двойки в централните функции като „ Романс за камъка “ или „ Похитителите на изчезналия кивот “, филмът със Сандра Бълок, Чанинг Тейтъм и Брад Пит даде на аудиторията доста приятна доза старомодно развлечение. С екзотични снимачни местоположения и безпределно остроумни разговори, лентата завоюва сърцата както на критици, по този начин и на фенове.

8. Elvis / „ Елвис “

Бляскавият, обилен жанр на режисьора Баз Лурман пасна съвършено на персоната на краля на рока Елвис Пресли в биографичния филм, в който младият Остин Бътлър накара света да запомни името му с фантастично централно показване, за което към този момент е номиниран за „ Златен глобус “. С огромния Том Ханкс за екранен сътрудник, Бътлър и песните на митичния му воин накараха филмовите фенове да затреперят във екстаз съвсем като музикалните фенове от 60-те години на предишния век.

7. The Northman / „ Викингът “

Първият високобюджетен план на нашумелия самостоятелен режисьор Робърт Егърс притегли страховит актьорски състав, и неслучайно. Александър Скарсгард, Аня Тейлър-Джой и най-много Никол Кидман получиха доста благоприятни условия да покажат впечатляваща трагична игра в запленяващия, хипнотичен филм. Лентата не съумя да генерира огромни доходи при престоя си по кината, само че отлични критически мнения я трансфораха в шлагер по домовете и ѝ помогнаха да се окаже печеливша.

6. Violent Night / „ Брутална нощ “

Рождество Христово е празник, експлоатиран в киното до степен, в която пантеонът с паметни коледни филми е цялостен и в него доста рядко влизат нови попълнения. Е, през 2022 година измежду най-хубавите коледни заглавия за всички времена се подреди „ Брутална нощ “, налудничава екшън комедия с топъл човешки подтекст и откровено обръщение, доведена до обетованата земя от отлично показване в основната роля на Дядо Коледа на Дейвид Харбър.

5. Avatar: The Way of Water / „ Аватар: Природата на водата “

Определян от основателите си като киносъбитието на годината, продължението на най-касовия филм за всички времена даде на голямата си аудитория образен театър и моменти на мощни страсти в типичния жанр на Джеймс Камерън. Очевидни неналичия в сюжета оставиха неосъществени елементи от големия капацитет на смайващия свят на Пандора, само че това е просто още една причина да чакаме продълженията с интерес.

4. The Fabelmans / „ Семейство Фейбълман “

С бюджет от 40 милиона $ и къс престой по кината, автобиографичният филм на Стивън Спилбърг едвам покри характерния аршин за влизане в тази ранглиста, само че съвършената му визия и симпатично показаната фамилна история биха му обезпечили място в който и да е кино топ 5 за тази година. Ще бъде забавно да забележим какъв брой и какви триумфи ще пожъне през сезона на премиите.

3. The Menu / „ Менюто “

Изненадващият шлагер на 2022 година изцяло справедливо записа солидни доходи от 64 милиона $ при бюджет от 30 милиона и висок % на критическо утвърждение, наред с номинации за редица награди. Воден от безпогрешни Ралф Файнс и Аня Тейлър-Джой в основните функции, филмът бе богат на обществен подтекст и на преносен киноезик, както и на черен комизъм и съспенс.

2. The Batman / „ Батман “

Дългоочакваният нов прочит на комиксовия персонаж, прочут като „ Хамлет на супергероите “, се оказа оглушителен триумф по всички параграфи. В ролята на Качулатия кръстоносец с триумф влезе Робърт Патинсън, подсилен от великолепен поддържащ състав, а режисьорът Мат Рийвс почерпи ентусиазъм в равни дози от трилърите на Дейвид Финчър и предходните хитови филми за Черния рицар на Кристофър Нолан.

1. Top Gun: Maverick / „ Топ Гън: Маверик “

Трогателен и прочувствен в едни моменти, спиращ дъха от напрежение в други, огромният шлагер на продуцента и артист Том Круз е от все по-оредяващата порода филми, чиито заглавия чуваме постоянно както през лятото, когато хората всеобщо ги гледат на кино, по този начин и през зимата, когато биват номинирани за разнообразни влиятелни оценки. Блокбъстър от остарялата школа на техническо и художествено равнище, „ Топ Гън: Маверик “ заслужава в цялостна степен големия триумф, който пожъна.

Още от създателя:

 

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР