Краят на годината идва с дебат за Конституционни промени, иницииран

...
Краят на годината идва с дебат за Конституционни промени, иницииран
Коментари Харесай

Станишев с жестока атака към Нинова: БСП се "ГЕРБ-еризира", загуби "спечелени" избори

Краят на годината идва с спор за Конституционни промени, иницииран от президента Румен Радев. Президентът е в пълномощието си да инициира спор, само че аз бих бил много внимателен към неща, които касаят Конституцията – тя е добра и с положителни салда към другите институции. Проблемът е, че тя не се съблюдава, и оттова идват всички неволи. Това сподели ръководителят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев пред Българска национална телевизия.

Смяната на мястото на прокуратурата ще бъде голям институционален трус и не считам, че в този момент е времето за това, добави още водачът на ПЕС.

" По мое време в никакъв случай не съм се намесвал в работата на прокуратурата. Тя и в този момент е задоволително самостоятелна да извършва отговорностите си ”, счита някогашният министър председател.

На въпрос дали Българска социалистическа партия загуби " извоювани избори ” при вота за Европейски парламент и за локални управляващи тази година, Станишев разяснява " Да, загуби ги поради политически неточности и поради неспособността на управлението на Българска социалистическа партия да извлича и проучва поучения. Дори след президентските избори Българска социалистическа партия не съумя да хване вълната на успеха още веднъж поради политически неточности в партията. Българска социалистическа партия не можа да мобилириза левите гласоподаватели на тези избори и да пробие към центра на политическото пространство, а историята сочи, че Българска социалистическа партия печели единствено тогава, когато се насочи към центъра ”, добави Станишев.

По думите му Българска социалистическа партия се " ГЕРБ-еризира ” с внезапни послания, дръзновен жанр на говорене, а това въобще не оказва помощ на партията. " Не спечелихме и изборите за евродепутати, тъй като доста малко се говореше за това каква е визията на Българска социалистическа партия за Европа ”, добави Станишев. Затова избирателине даже не са припознали претендентите на левицата за Екологичен потенциал.

Неуспехът на локалните избори пък се дължи на това, че претендентите на Българска социалистическа партия бяха хвърлени да се борят сами против тези на ГЕРБ, а на местата, където претендентите бяха разпознаваеми, нямаше национална акция, която да ги поддържа, проучва Станишев.

" Към момента за мен въпросът с шефското място в партията не стои ”, – по този начин водачът на евросоциалистите отговори на въпрос дали ще се кандидатира за ръководител на партията на изборите на 26 април, когато Българска социалистическа партия ще избира нов водач.

" Проблемът с председателското място в партията е, че с последните промени, които Конгресът одобри, водачът на партията се слага над Конгреса, над Националния съвет, и към този момент няма спор. Лидерът става човек, който ръководи с едноличната си воля, и е източник на еднолична власт, като постанова своята воля на всички. Това е поредна част от процеса на ГЕРБ-еризацията на партията ”, приключи Станишев. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР