Краят на четвъртия сезон на на Фондация ще бъде през

...
Краят на четвъртия сезон на на Фондация ще бъде през
Коментари Харесай

``Литературни маршрути`` тази есен - памет за Георги Рупчев, нощна поетична обиколка, Светослав Минков -

Краят на четвъртия сезон на на Фондация ще бъде през есента. Той приключва с нощна литературна обиколка, паметна плоча и поетично четене в памет на поета Георги Рупчев, маршрут за Светослав Минков и тур в Националната изложба – „ Квадрат 500 “.

На 07 септември от 21:30 ч. в границите на поетесата Албена Тодорова ще направи първия вечерен маршрут, който назова „ Гърбовете на града. Нощна поетична обиколка “. Литературният маршрут ще стартира от площад „ Славейков “, ще мине около гърба на Централна поща, на някогашната Телефонна палата и ще ни води през ул. „ Три уши “ към Халите.

В него ще си помислим за това „ Какво се случва с града по мрачно? А какво се случва с нас — започваме ли да избираме други улици, стопираме ли да припознаваме познатото като познато, когато го скрие мракът? Как претърпяваме опакото на града — неговите служебни входове, задни улички, изоставени пространства? “
Фондация „ Прочети София “ ви кани на неуютната поетическа обиколка по задните входове на града. Ще се вглеждаме в пространствата, които на дневна светлина подминаваме и ще четем текстове от Мария Вирхов, Георги Рупчев, Константин Павлов, Биньо Иванов, Малина Томова, Атанас Далчев и други

През 2020 година Фондация „ Прочети София “ сложи началото на самодейността по възобновяване на паметни плочи на български поети и писатели. Първа беше тази, която отбелязва мястото, на което е живял поетът и драматург Николай Лилиев. Година по-късно Фондацията сътвори нова плоча на писателя Константин Константинов и провежда слагането ѝ.

През 2022 година „ Прочети София “ продължава самодейността за предпазване на литературната градска памет. На 2 септември се навършват 65 година от рождението на един от най-значимите модерни български поети – Георги Рупчев. Той си отива прекомерно млад през 2001 година
На 10 септември от 11:00 ч. ще бъде показана паметната плоча пред дома на поета и преводач на ул. „ Христо Максимов “ 20. Тя е направена от скулптора Камен Старчев. В 12:00 ч. ще се организира поетично четене в парк „ Гео Милев “ (в непосредственост до ул. „ Бетховен “ и парк-кафе „ Гео Милев “).
Водещ на събитието ще бъде поетът Иван Ланджев. В него ще вземат участие Валентина Рупчева – брачната половинка на Георги Рупчев, както и поетите Боряна Кацарска, Владимир Левчев, Силвия Чолева и Стефан Иванов, които ще прочетат негови стихотворения и ще опишат техни мемоари за поета. Гост-музикант ще бъде Петко Славов.

Разходката по следите на Светослав Минков ще стартира от вкъщи на писателя на ул. „ Вишнева “ 16Б на 27 септември от 18:30 ч.

„ Там участниците ще имат избор дали да си вземат по едни фантастични очила, диаболистични часовници или американски роботи. И отсам маршрута става троен, алеите се разклоняват – едновременни из улиците на София; из фантастичната библиотека „ Аргус “; из прозата на писателя. Питаме се: с кого Светослав Минков си написа писма; какви книги има в библиотеката му; по какъв начин технизацията на света трансформира техниките на описване. Но и за нещо по-общо се чудим – по какъв начин в един реален, прекомерно реален, български канон се оправя първият повествовател на научнофантастични истории “, споделя Камелия Спасова, която основава този маршрут и която е книжовен теоретик и създател на две стихосбирки.

И още: „ Накрая, смъкваме очилата, часовниците и двойниците, с цел да стигнем до две доста прозаични точки: 1. присъединяване на Иван Минков (брат на Светослав Минков) в подготовката на атентата в църквата „ Света Неделя “; 2. правосъдният развой по дело № 585 от 6 до 23 юли 1942 година против Никола Вапцаров. Минков свидетелства в отбрана на Вапцаров, само че макар напъните му следва разстрел. И най-после, както споделя самичък Минков: „ Може ти, драги читателю, да не си склонен с нас, може да ти стане и криво… “, само че архивът на писателя е платен преди шест години на търг за 2.66 стотинки. “

Есенните „ Литературни направления “ ще приключат през октомври с една по-различна разходка в партньорство с медиаторската стратегия „ Гледане с схващане “, самодейност на Фондация „ Изкуство - каузи и документи “ и „ Гьоте институт “. Фокусът на този тур ще е да разшири подтекста, да показа взаимоотношенията на художничките с писателки и интелектуални кръгове в интервала, да потърси общи тематики и взаимни въздействия, да предложи метафорични връзки с поезията и да опита да види литературата като ключ към разбирането на изобразителното изкуство.

Събитията са със свободен достъп и без авансово записване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР