Краят на 90-те беше хубаво време за любителите на компактни

...
Краят на 90-те беше хубаво време за любителите на компактни
Коментари Харесай

Opel Astra GSe - доказателството защо хибрид значи свобода

Краят на 90-те беше хубаво време за феновете на компактни (че даже и бързи) хечбеци. На пазара имаше доста представители на този мултифункционален и наличен клас, каквито прочее има и в този момент. Разликата е, че в този момент всички те са, малко или доста, уеднаквени като идея, а тогава всеки имаше собствен личен темперамент - нещо друго, което караше избрана група от хора да го харесва до степен на вманиаченост.

Каквото и да си приказваме, най-малко в нашия завършек на света, секторът тогава се доминираше от два модела - Volkswagen Golf 3 и Opel Astra F.

И до момента в който първият следваше добре откритата скица от своите предшественици, Astra F беше напълно нов модел, или най-малко в това се опитваше да ни убеди новото име, което пристигна на мястото на митичния Kadett.

Без да навлизаме толкоз надълбоко в историята, ще кажем, че по това време Opel Astra беше доста симпатично изглеждащ хечбек, който се оферираше във версии с две и три врати, както и със серия от бензинови и дизелови мотори.

Любим ни беше 2.0-литровия 16-клапанов мотор със 150 к.с., който мнозина считаха за пример в класа. Той се монтираше във версията GSI, само че по-интересната част е, че бе създаден от английските моторспорт експерти Cosworth, като първичната концепция била да бъде употребен точно в спортни коли.
 Снимка 647181

СУХАТА ИНФОРМАЦИЯ Модификация: Astra GSe Работен размер: 1598 куб.см. Мощност: 225 к.с. Въртящ миг: 360 Нм Ускорение: 7.5 сек. до 100 км/ч Максимална скорост: 235 км/ч Среден разход на бензин (WLTP): 1.1 л/100 км Трансмисия: 8-степенна автоматична Базова цена: 49 255 лева.
Новият Opel Astra GSe няма нищо общо с нищо от това. Той няма мотор, въодушевен от моторния спорт, нито същия темперамент като първата Astra GSI. Но пък минаха цели три десетилетия, конюнктурата е друга, а Opel мина през много разтърсвания и сега е част от концерна PSA Peugeot CItroen.

GSe

Карахме plug-in хибридната версия на последната Astra, която ни се стори много позната и много рационална.

Позната ни е, тъй като същата платформа, задвижваща система и част от интериора на колата са изцяло идентични с това, което сме виждали в някои от моделите на Peugeot и Citroen.

Хубавото е, че Opel са съумели да запазят своя немски жанр и макар приликите, Astra има своя лична еднаквост, която се усеща. Тя е някак по-студена и строга, тъкмо като инцидентен минувач в някой немски град, който ви поздравява възпитано с " Halo! ", след което продължава пътя си навъсен, като че ли въобще в никакъв случай не ви е виждал.
 Снимка 647176

Харесваме това отношение на колата към близките, както и нейното адаптивно окачване, което гълтам неравностите при ниска скорост, само че се втвърдява на автомагистрала, с цел да резервира купето устойчиво.

За страдание, кормилото не е толкоз пряк, колкото би ни се желало, което лишава част от удоволствието по завоите, само че... и по този начин сме удовлетворени.
 Снимка 647186

Хибридната система се състои от 1.6-литров турбо бензинов мотор и електромотор с обща мощ от 225 к.с. и 360 Нм оптимален въртящ миг. Благодарение на тях Astra стои самоуверено на пътя и е много пъргава.

Силата на модела обаче е в това, че литиево-йонната батерия с потенциал от 12.4 кВч разрешава изминаването на към 50 км напълно на ток, освен това в действителни градски условия. Това значи, че можем да пътуваме до работа и назад изцяло екологично на ток. А тъй като е plug-in хибрид, автомобилът може да бъде зареден от зарядна станция или даже най-обикновен контакт.
 Снимка 647182

След изчерпването на заряда в батерията, автомобилът стартира да разчита единствено на бензиновия си мотор и неговите 180 конски сили, което не е фамозно, само че е обичайно.

Разбира се, системата се нагажда по отношение на събитията и стартира да връща назад заряд в батерията, само че при натовареното ни всекидневие, не ни се стараеше да внимаваме прекомерно и просто разчитахме на дозареждане през нощта.

Това е хубостта на хибридите - когато батерията е празна, пътуването продължава. Макар да е най-подходящ за града, този режим разрешава оптималната скорост от 135 км/ч, тъй че в случай че пътуването ни до офиса е обвързвано с малко излизане на автомагистрала, Astra GSe има коз в ръкава си.
 Снимка 647183

ЕРГОНОМИЯ

Хубавото на GSe версията е, че с изключение на с най-висока мощ, колата разполага и с най-приятния за престояване интериор в гамата на Astra. Специфични за GSe са дълбоките спортни седалки, покрити с Alcantara, които са извънредно комфортни и доста приятни на досег.
 Снимка 647184

Хареса ни и огромният закривен екран. Всъщност, екраните са два - един, който играе ролята на инструментално табло зад кормилото и един за мултимедийната система и останалите функционалности на колата. Хитрото е, че дизайнерите са съумели образно да ги съединят, което кара интериора да наподобява доста по- " лъскаво ".

Подобно на моделите на Peugeot и Citroen, тук също няма скоростен лост в класическия му тип. 8-степенната автоматизирана трансмисия на Opel Astra GSe се ръководи от дребен комутатор, наподобяващ копче за електрически прозорец. Не сме най-големите почитатели на сходно решение, само че прави работа.
 Снимка 647173

Може да: е рационален и практичен Не може да: се съпоставя с предците си Липсва му: двуврато купе
До въпросния комутатор се намира различен бутон, който разрешава избирането на режим на работа на хибридната система. Можем да избираме от Electric, Hybrid или Sport. Честно казано, сетихме се да изпробваме режимите в последния ден от шофирането ни, тъй като бяхме оставили система сама да преценя от какво имаме потребност.

Opel Astra GSe се предлага единствено с четири порти, което още веднъж ни кара да тъжим за предишното, само че въпреки това е по-практично и комфортно в всекидневието. На задните седалки е задоволително пространно за окупиране от двама възрастни или трима младежи.

Уважаваме концепцията на дизайнерите да запазят класическите пропорции на купето, без непотребен блян то да наподобява по-спортно и нападателно. Именно с помощта на това, покривът не е прекомерно невисок в задната си част, което пък улеснява живота на седящите откъм гърба, като им разрешава да дишат умерено.
 Снимка 647178

Багажникът не е голям и е малко плитък, поради разположената под него батерия, само че това е предстоящ минус при всеки хибрид, а и място за куфари и различен багаж има задоволително.
 Снимка 647185

Opel Astra GSe е типичен съвременен хечбек - подобен, какъвто би трябвало да бъде. Той е удобен, комфортен, добре изглеждащ автомобил с мигане във връзка с спортното и динамично шофиране. В него човек може да си пусне Apple CarPlay или Android Auto, да си сложи телефона на пада за безжично зареждане и просто да потегли към офиса, движейки се единствено на ток.

Уикендите пък Astra GSe е подготвена за малко по-тежка музика и двулентов междуградски път с приятни бързи завои. При това без да се вълнува въобще къде има зарядни станции.

В последна сметка, тестовата кола не съумя да задоволи носталгията ни по Astra F GSI, само че когато карахме такава нито разполагахме със смарт телефон, нито знаехме, че в миналото ще караме единствено на ток. Продължаваме напред.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР