края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на

...
края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на
Коментари Харесай

В Турция: Не сме вегетарианци, нямаме пари за месо

края на 2019 Турция бе шокирана от серия самоубийства на фамилии със подобен претекст - недостиг. Две фамилии в Истанбул се бяха самоотровили - едното не можело да си заплаща тока месеци наред, а другото - наема. Членовете на трето семейство от Анталия също избрали да сложат сами завършек на живота си, защото имали високи задължения и били наранени от безработица.

Факт е, че икономическата рецесия и девалвацията на турската лира изпразниха портмонетата на турските жители. Безработицата и огромните задължения на частните семейства в страната са всеобщ проблем. Всичко това сътвори атмосфера на обезсърчение, от която мнозина не виждат различен излаз, с изключение на да се самоубият, установи още през ноември предходната година телевизия n-TV.

Турските медии мълчат за бедността

Правителството обаче реагира на човешките нещастия, подбудени от бедността, с неотстъпчивост. А турските медии, които в огромната си част са направлявани от президентския замък, премълчават протичащото се. Освен някои по-малки вестници и три-четири уеб страницата, хората в Турция не разполагат с благонадежден канал за информация, написа Бюлент Мюмай в разбор за "Франкфуртер Агемайне Цайтунг " (ФАЦ) и акцентира особено ролята на Дойче Веле в този подтекст. Авторът цитира обява на немската обществено-правна медия, разкриваща големите проблеми на популацията, провокирани от икономическата рецесия. В нея се споделя да вземем за пример и това, че единствено през първите осем месеца на 2020 година против близо 600 000 души в Турция е оповестена конфискация на имущество - заради това, че хората не са в положение да си връщат задълженията.

ФАЦ споделя за една 74-годишна пенсионерка с 40-годишен трудов стаж. Тя живее сама и е задлъжняла, тъй като пенсията от 245 евро не ѝ стига за всички разноски. "Покривах задълженията си с нови заеми, до момента в който банката не разгласи, че ще конфискува имуществото ми. Не съумявам да свързвам двата края, а в някои дни нямам нищо за ястие. От банките непрекъснато ми звънят, към този момент въобще не подвигам телефона. Отчаяна съм до дъно ", споделя тя. Нейният случай не е изключение.

Правителството на Ердоган обаче реагира с пропагандни акции, в които се пробва да назовава черното бяло, написа ФАЦ. Истината въпреки всичко мъчно може да се укрие. Населението е изложено на ударите от икономическата рецесия.

Икономисти са пресметнали, че инфлацията в Турция е четири пъти по-висока от тази, която държавното управление афишира. Хората, получаващи турската минимална заплата, при започване на годината са можели да си купят за нея 2324 хляба, а в този момент - единствено 1550. Положението е толкоз трагично, че даже Партията на националистическото деяние, която е съдружен съдружник в държавното управление на Ердоган, поде акцията "Хляб за всички ". На щандове по огромните площади започнаха да раздават безвъзмезден самун за тези, които не могат да си го разрешат. На Ердоган тази акция по никакъв начин не се понрави, по тази причина пред телевизионните камери той съобщи: "Нима в днешна Турция има човек, който да не е в положение да занесе самун на фамилията си? Вярвате ли на такива приказки? Ние сме измежду страните в света, в които се живее най-добре. "

Заради недостиг: 1380 самоубийства за пет години

Хората в Турция обаче усещат недоимъка мощно. И не става дума единствено за невъзможността да си купят самун. ФАЦ разгласява и следните данни: "В Турция потреблението на месо е спаднала с 30% през последната година, а продажбата на макаронени произведения - едни от най-евтините хранителни артикули - се е нараснала с 25 на 100. Според едно университетско изследване, 38% от турските семейства нямат задоволително пари за храна, а 70% от жителите едвам свързват двата края. " Изданието показва още, че през последните пет години отчаянието заради недостиг е довело 1380 души в Турция до самоубийство.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР