Край югозападния бряг на Великобритания – на повърхността на Северния

...
Край югозападния бряг на Великобритания – на повърхността на Северния
Коментари Харесай

Тревожно покачване на температурата на морската вода край Великобритания

Край югозападния бряг на Англия – на повърхността на Северния атлантически океан – учени следят обезпокоително събитие – покачващи се температури на морската вода. Тази година – повече след като и да било. В началото на лятото температурите бяха с до 5 градуса по-високи от междинните.
Температурите на морето към момента са съвсем 2 градуса по-високи от дълготрайната междинна стойност. Това е по този начин през съвсем цялата година.
доктор Дан Смейл – Морска биологична асоциация

Екипът следи освен температурите, само че и морските водорасли в тази част на югозападна Англия. По-рано през лятото температурите имаха тревожни стойности, че тласнаха водораслите до границата на справяне. Това има значение, тъй като е в основата на морските екосистеми, които заобикалят Острова.
Няколко градуса не звучат прекалено много – от морска среда, която е относително термично постоянна – само че това може да има голямо влияние. Върху това се концентрира нашето проучване.
Кат Уайлдинг – Морска биологична асоциация

Учените организират опити върху здравето на водораслите и морската трева – в океана.

Но се проучват проби и в лабораторията, с цел да се направи преценка какво би се случило при актуалната наклонност температурите да се покачват непрекъснато. 
Тази година температурите на повърхността на морето и изключително в северната част на Атлантическия океан, бяха обезпокоително високи. Затоплянето на океана и морските горещи талази ще се форсират през идващите десетилетия, с големи последици за риболова, аквакултурите, отбраната на морските екосистеми.
доктор Дан Смейл – Морска биологична асоциация

Водораслите и морската трева поддържат екосистемите в цяла Европа тъкмо по същия метод както и коралите. Но за разлика от коралите, водораслите се срещат в големи количества по целия свят. От умерените океани до Арктика.
Усеща се, че климатичният Армагедон може да наближи – някои от нещата, които сме считали за научна фантастика, може да се случат в границите на живота ни.
Кат Уайлдинг – Морска биологична асоциация

Данните, събрани от системата „ Коперник “, демонстрират актуалната година като притеснителна във връзка с температурата на морската повърхнина.

Биолозите би трябвало да схванат какво ни чака в краткосрочното бъдеще. 

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР