Край със самоуправлението на Каталуния. Както и се закани в

...
Край със самоуправлението на Каталуния. Както и се закани в
Коментари Харесай

Край на автономна Каталуния! Мадрид отне правата на правителството на Пучдемон

Край със самоуправлението на Каталуния. Както и се закани в четвъртък, испанското държавно управление стартира процеса по отнеманр на самостоятелния статут на региона. Новината заяви персонално министър председателят на Испания Мариано Рахой след изключителното държавно съвещание, извършено през днешния ден в Мадрид.

Той разгласи, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, районното държавно управление ще бъде уволнено. Което се отнася и за водача Карлес Пучдемон. Освен това ще бъдат свикани нови районни избори. Те ще се състоят в границите на идващите 6 месеца, съобщи бТВ.

Рахой обаче не скри съжалението си от това, че се е стигнало до сходно развиване на нещата. Испанският министър председател означи, че държавното управление му " в никакъв случай не е имало предпочитание " да задейства член 155 от Конституцията за прекратяване на самоуправлението на региона, само че е насила да го направи. " Кабинетът нямаше различен избор, с изключение на да наложи непосредствено ръководство на региона ", сподели той, акцентирайки, че районните управляващи са работили " против закона и в търсене на борба ".

Решението, сподели още Рахой, има за цел да възвърне законовия ред, да подсигурява неутралитета на районните институции и на публичните услуги и икономическата активност, както и да опази правата на жителите.

Сега решението би трябвало да бъде утвърдено от Сената, като гласуването там е планувано за 27 октомври (петък). Премиерът на Испания заяви също, че последните данни за стопанската система в Каталуния са " притеснителни " и че в случай че бъде оповестена самостоятелност, икономическият напредък ще спадне с 30%.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР