Край пустото летище на Ентебе полицията на Уганда прави проверка

...
Край пустото летище на Ентебе полицията на Уганда прави проверка
Коментари Харесай

Предупреждават за опасна контрабанда покрай пандемията

Край пустото летище на Ентебе полицията на Уганда прави инспекция на бял пикап, пренасящ два кашона, които трябвало да бъдат натоварени на карго полет с последна дестинация Дубай. Самолетът, отпътуващ за емирството, преди дни е превозил Covid-19 помощ в африканската страна. В кашоните полицията открива 93 кг. злато на стойност $5 млн., изнесено нелегално от Конго, споделя The Wall Street Journal.

Историята демонстрира по какъв начин посред едни от най-строгите ограничения против пандемията, търговията на контрабандно злато процъфтява.

През последните месеци от дребни мини в конфликтните зони в Източно Конго са изнесени рекордни количества злато през границата с Уганда. Там скъпият метал се снабдява с подправени документи преди да се запъти към интернационалните пазари в Дубай, Момбай и Антверп, съгласно управляващи, контрабандисти и трейдъри, с които кореспонденти на вестника беседват.

Голяма част от това злато доближи задгранични пазари на борда на карго полети, връщащи се от Уганда, откакто са доставили помощ за справяне със здравната рецесия, демонстрират публични документи.

Търговията на "конфликтно злато " напълно не е нова, само че може би в никакъв случай не е била толкоз печелиша. Цените на скъпия метал от противозаконните и нерегулирани мини в Конго падат с към 40% от април, съгласно локални търговци. В същото време на международните пазари цените се повишават с съвсем една трета.

Организацията на обединените народи (ООН) пресмята, че над 95% от износа на злато през 2019 година, или общо към 25 тона, не е с угандски генезис. Макар че страната добива напълно малко от скъпия метал, златото изпревари кафето и се трансформира в най-изнасяната суровина. Само през март и април т.г., макар строгите ограничения против разпространяването на вируса, Уганда е спечелила над $120 млн. от експорт, съгласно централната банка - или към половината от общите доходи от експорт за интервала.

Властите в страната настояват, че вършат всичко допустимо, с цел да спрат практиката, само че задгранични държавни управления упрекват Уганда, че ограниченията ѝ са единствено на думи.

Организация на обединените нации пресмята, че от Конго всеки месец в посока Уганда излизат сред два и три тона "конфликтно злато " на стойност над $100 млн. Контрабандистите и полицията споделят, че това най-често се случва в тайници в камиони, на които минаването е разрешено, защото носят жизненоважни артикули като гориво и храна. В Уганда златото се продава на търговци, които пък купуват подправени документи, с цел да прикрият произхода на метала.

Сдобиването със златото от Конго коства човешки животи, най-много в източната провинци Итури, където 1 300 цивилни са умряли от март насам. Въоръжени до зъби групировки нападат мините в търсене на злато. През април бандити нападат китайска мина, убивайки трима китайци. Десетки офанзиви са осъществявани по маршрутите, по които се транспортира златото, а убитите са дузини.

Ръстът в контрабандата и интернационалната реакция кара държавното управление на Уганда да усили инспекциите край летището на Ентебе. В края на май е арестувана още една пратка с 50 кг. злато - още веднъж предопределена за Дубай.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР