Край на т.н. златни паспорти. Депутатите приеха с пълно мнозинство

...
Край на т.н. златни паспорти. Депутатите приеха с пълно мнозинство
Коментари Харесай

На първо четене: Депутатите сложиха край на златните паспорти

Край на тъй наречените " златни паспорти ". Депутатите одобриха с цялостно болшинство на първо четене промени в Закона за българското поданство, препоръчан от Министерски съвет и отхвърлиха близкия по наличие законопроект на Движение за права и свободи, както и предлагането им за инспекция на добито към този момент поданство.

Подробности за дебата сред ръководещи и съпротива вижте в директното включване на Милена Кирова.

С признатите промени се приключва опцията за приемане на поданство против вложения.

Промените са значими за обществото и сътрудниците от Европейски Съюз, съобщи правосъдният министър Надежда Йорданова.

" Да махнем от пазара продажбата на нашето българско поданство по неразбираеми аргументи. Да премахнем опцията хора, които нямат трайна връзка с България и даже не обитават по бърза писта да станат жители на България и Европейски Съюз. " - съобщи Йорданова.

От Движение за права и свободи настояха за цялостна инспекция на всеки получил поданство по механизма против вложения.

" Държим да се извърши инспекция за всеки случай от битие на механизма до ден сегашен - където има нарушавания, да се открие процедура по лишаване на българско поданство. " - съобщи Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи

Инвестициите ще дойдат, когато има господство на закона, уверени са от " Демократична България ".

" Инвестициите ще дойдат, когато има господство на правото. За Движение за права и свободи - разбирам тази интензивност - за изчистването на потъмнелия имидж на придвижването в резултат на глобите по закона " Магнитски ". " - съобщи Атанас Славов от ПГ на Демократична България

" Не се безпокойте за имиджа на Движение за права и свободи - то си проличава по броя на нашите депутати в залата " - отвърна Хамид Хамид от Движение за права и свободи.

От " Продължаваме промяната " подсетиха, че през 2020 от Движение за права и свободи са внесли законопроект за възстановяване на опциите за придобиване на поданство по натурализация след вложения.

" На 20 март 2020 г Движение за права и свободи са внесли промени за закона на българското поданство - да се подобрят опциите за придобиване на поданство по натурализация, за хората които са направили вложения - или по този начин наречените " златни паспорти ". Господин Цонев, очевидно сте претърпели катарзис. Когато Движение за права и свободи ви кажат добър ден - погледнете къде е слънцето. " - сподели Петър Куленски от ПГ на " Продължаваме промяната "

" Вашето слънце даде обещание да подкрепите законопроекта за инспекция на поданството, в този момент се отметна. " - отвърна Хамид Хамид от ПГ на Движение за права и свободи

Антоанета Цонева от ПГ на " Демократична България " попита:

" Ще извините ли отсъствието на господин Пеевски и къде е той като вносител, тъй като желая да попитам какво стана с Илко Желязков, който се загатва от министерството на финансите на Съединени американски щати, с цел да се стигне до глобите по " Магнитски "?.

" Позицията на господин Пеевски е ясна. Госпожа Цонева да ревизира каква е фактологичната картина. " - отговори водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ

От Българска социалистическа партия приветстваха премахването на " златните паспорти ", а от " Възраждане " приканиха българското поданство да не се търгува по никакъв метод.

" В България всичко се продава и може да се купи. Това, че поданство се продава не е вест. Днес ще затворим една от вратите. " - сподели Крум Зарков от ПГ на Българска социалистическа партия за България.

" Българското поданство не би трябвало да се търгува по никакъв метод. Най-малкото е срамно да се вземе един паспорт и да си замине където е решил. " - съобщи Цончо Ганев от ПГ на " Възраждане ".

От ГЕРБ сложиха въпроса за поданството на българите от Северна Македония.

" Разбира се, че не би трябвало да се продават паспорти. По-важен е въпросът и за поданството на българи в Молдова и Северна Македония. Българската страна твърди, че в Македония има българи. В същото време ние караме тези хора да потвърждават, че са българи. Това е голям проблем и той би трябвало да откри решение. И тогава ще се прекратят и корупционните схеми. " - сподели Тома Биков от ПГ на ГЕРБ.

Министърът на правораздаването Надежда Йорданова разгласи, че 48 инспекции на добито поданство са завършили. По 6 от тях има нарушавания и са подхванати дейности за лишаване на поданство. Текат и още 19 инспекции. ДАНС също ревизира цялата информация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР