Край на строежа на газовата връзка между гръцкия град Комотини

...
Край на строежа на газовата връзка между гръцкия град Комотини
Коментари Харесай

Гърция обяви, че интерконекторът с България ще заработи до края на юли

Край на градежа на газовата връзка сред гръцкия град Комотини и българския Стара Загора поставят в петък министър председателите на двете страни Кирил Петков и Кириакос Мицотакис, а ден по-рано гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас разгласи, че интерконекторът ще стартира да действа до края на юли.

Официалната гала по приключването на градежа на газопровода ще е в региона на Комотини и в нея ще се включи и министърът на енергетиката на Азербайджан Парвиз Шахбазов. По тръбата, откакто проработи, би трябвало да стартира да влиза цялото количество контрактувана от " Булгаргаз " суровина от азерското находище " Шах дениз ІІ ". До 1 юли страната ни получаваше към 1/3 от размерите, само че към този момент те влизат в цялостен размер през точката Кулата-Сидирокастро, а откакто влезе в комерсиална употреба интерконекторът ще ги поеме.

Миналата седмица българският шеф на сдружението " Ай Си Джи Би ", което ще е оператор на газопровода – Теодора Георгиева, разгласи, че въвеждането в употреба ще е през септември-октомври, само че в същото време се работи по ускорение на административните процедури по разрешителни за стартирането на оборудването.

" Реализацията на плана, който бе стартират преди близо 12 години, завършва сполучливо, откакто получи сериозен подтик през последните 6 месеца. Към началото на юли главните строителни действия са приключени. Линейната част е изпълнена напълно - всички тръби са заварени, положени, зарити и хидротествани. Преминалите хидравлични тествания подсигуряват, че оборудването има нужната здравина, дава отговор на всички стандарти за сектора и е качествено построено. Въвеждането в комерсиална употреба на интерконектора Гърция-България ще се осъществя след привършване на наложителните административни процедури ", показват от Министерския съвет.

Костас Скрекас обаче разгласи в четвъртък по време на конференция в Атина, проведена от сп. " Икономист ", че интерконекторът ще стартира да действа до края на юли. По думите му, представени от АНА-МПА и Българска телеграфна агенция посредством междусистемната връзка с България има опция за доставяне и на Унгария с природен газ.

Той е подчертал ролята на Гърция за усилването на енергийната сигурност в района и Европейския съюз посредством инфраструктурата за полутечен природен газ (LNG), която към този момент е в употреба, както и плануваните нови съоръжения,. Коментирал е и плановете за Източносредиземноморския газопровод (East Med), модернизирането на междусистемната електрическа връзка с България, Албания и Италия и построяването на междусистемна електрическа връзка с Египет.

По думите на Скрекас терминалът за регазификация на полутечен природен газ в Ревитуса към този момент покрива до 80 % от дневните потребности на България.

Той означи, че Атина построи още една плаваща платформа за предпазване на полутечен газ на остров Ревитуса. Удвоено е и количеството газ в хранилището на Гърция.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР