Край на напрежението в дипломатическите отношения между София и Белград.

...
Край на напрежението в дипломатическите отношения между София и Белград.
Коментари Харесай

Край на дипломатическото напрежение между София и Белград

Край на напрежението в дипломатическите връзки сред София и Белград. Новината пристигна от Сараево, където министър председателите на двете страни Бойко Борисов и Ана Бърнабич участваха в срещата на върха на страните членки на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа.

Ирина Цонева с детайлности от Сараево.


Първо пред участниците на форума в Сараево, а по-късно и пред медиите, българският министър председател Бойко Борисов сподели, че на Балканите мъчно се събираме, а вместо това се вглеждаме какво ни разделя и си вършим балкански номера.

Като образец уточни абсурда сред България и Сърбия през последните дни и още веднъж повтори думите си в Познан, че когато представител на дадена страна заеме висок пост в Евросъюза, към този момент би трябвало да се съветва с мнението на целия съюз, без значение на каква позиция е неговата страна, както в тази ситуация Испания не признава Косово, а Жозеп Борел беше определен за висш представител по външна политика.
Бойко Борисов, министър -председател на България: Казах - Ана, за какво не излезе Ивица да ми благодари, когато - поканих на 13 юни го помня, че му беше рожденият ден, сръбските дивизиони да стрелят с нашите ракетни системи - да упражняват. Тези дивизиони, които стреляха по НАТО. Кой би си го разрешил? Разбира се, България, тъй като имаме престиж. И никой не ни се скара, и никой не ни се сърди. Техният боен министър стоеше до моя боен министър. Викам, тогава къде беше да изкажеш някаква признателност? А в този момент, чул - недочул, неговият министър председател седи до мене, когато приказвам и през вчерашния ден си разрешава да ми вика посланика и да ми споделя, че ми било държанието недопустимо. Той в този момент ще види какво е недопустимо държание, той в този момент ще види. Аз напън от него нямам. До през вчерашния ден приказвах с най-хубави думи, само че откакто си го е разрешил, до момента в който в този момент не ми каже " извинявай, Бойко ", просто нито Вучич, нито Ана ме интересува какво ще кажат.
После и пред сръбската национална телевизия Бойко Борисов сподели, че чака Дачич да му се извини, тъй като е направил дипломатически скандал на негов тил.
Бойко Борисов, министър -председател на България: Не не съм се чул, тъй като чакам той да ми есе обади. Ако имах неточност, аз щях да кажа извинявайте. Аз за братския сръбски народ съм правил и върша доста.
В този миг сръбският министър председател Ана Бърнабич мина до Борисов и той я извика, с цел да удостовери и тя пред медиите, че в Познан е седяла до него и не е видяла нищо неправилно в думите му за Борел и Косово. А на въпрос какво следва от тук нататък двамата бяха безапелационни - " поставили сме точка ".
 ​Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на диалог във Външно министерство ​Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на диалог във Външно министерство
Посланикът на Сърбия у нас беше извикан на диалог във Външното ни министерство, по предписание на министър Екатерина Захариева. Поводът е изострен ком...

Паралелно в границите на конгрес на външните министри в Словакия първият ни посланик Екатерина Захариева се срещна с сътрудника си Ивица Дачич и пред нея той е декларирал, че е интерпретирал погрешно думи на Бойко Борисов, които българският министър председател не е казвал и че двамата постоянно са работили съвършено дружно.

По думите на премиера, най-важната изгода от конгреси като този в Сараево, е страните в района да работят дружно за общата съгласуваност транспортна, енергийна и цифрова. Затова и изрази недоволството си от обстоятелството, че от бъдещия ротационен ръководител на ПСЮИЕ - Косово, няма представител в Сараево, а страни членки на Европейски Съюз като Гърци, Румъния и Хърватия, са били показани единствено на равнище държавен секретар. За сметка на това, когато следващата година България ще ръководи Берлинския развой дружно със Северна Македония, всички министър председатели ще дойдат в София, сподели още Борисов.

Като образец за добросъседски връзки той уточни нашите със Северна Македония а на срещата си с президента Стево Пендаровски благодари, че истината за общата ни история, в това число за Гоце Делчев, стартира да се декларира обществено от политици на най-високо равнище
Бойко Борисов, министър -председател на България:Техният президент даде фактически добър образец по какъв начин се приказва.
След снощната си среща с президента на Турция Реджеп Ердоган, Бойко Борисов даде за образец пред форума и връзките ни с Турция. " Не мислете, че с тях нямаме проблематични тематики, само че с Ердоган си приказваме, сядаме и решаваме, тематика по тематика ", съобщи министър председателят.
 Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал Дачич пред Захариева: Реагирал съм на думи, които Борисов не е изричал
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева организира среща със сръбския си сътрудник - вицепремиера и министър на външните работи Ивиц...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР