Край на напомпаните сметки: Подменят над 10 000 апарата в

...
Край на напомпаните сметки: Подменят над 10 000 апарата в
Коментари Харесай

Край на напомпаните сметки: Подменят над 10 000 апарата в такситата

Край на напомпаните сметки: Подменят над 10 000 апарата в такситата. Устройствата, с които нагли таксиджии помпат сметките на клиенти, ще отидат в историята на 7 януари 2025 година, научи „ Телеграф “.

Това е крайната дата, до която власт,

таксиметров отрасъл и производители на фискални апарати са се разбрали да стане прекосяването към нови устройства, които ще отстраняват скандалните шашми.

След като години наред страната не можеше да се пребори с помпите в такситата,
а хиляди жители бяха мамени с цената на курса си,
евродиректива обърна посоката, поставяйки условие касовият уред да отпечатва начален час на транспорта.
Това прави помпите неизползваеми за разлика от в този момент,
когато апаратите регистрират единствено крайния час на курса.

Причината е, че при разполагаем начален и краен час, лидерът не би могъл да „ напомпа “ време за престой в тапи и по кръстовища, каквато е практиката в този момент.

Съгласно закона умните апарати трябваше да бъдат въведени от 8 юли 2022 година

Това обаче не се случи заради мудната връзка сред Изпълнителната организация „ Автомобилна администрация “, Национална агенция за приходите,

Държавната организация по метрология и механически контрол,

Българския институт по метрология и производителите на апарати. „ Дълго време те не можеха да се обединят към куп механически елементи.

Ние няма по какъв начин да произвеждаме нови апарати, без да има ясно написани параметри “, разясниха за „ Телеграф “ от една от огромните компании, производители на фискални устройства у нас.

На извършена работна среща на виновните фактори преди дни обаче редица механически елементи по новите фискални апарати са били изчистени, научи „ Телеграф “. Дискутирана е била последна дата 7 юли 2024 година, до която апаратите във всички таксита у нас да бъдат сменени. Трите огромни компании производителки у нас обаче са декларирали, че няма да могат да се оправят в този период да произведат нужните над 10 000 нови устройства.

По тази причина срокът е преместен за януари 2025 година „ Към момента огромен брой устройства са ъпгрейднати и сертифицирани по отношение на новите условия. Остават обаче още доста, които са остарели модели и би трябвало да се подменят с нови “, изясни за „ Телеграф “ Кирил Ризов, ръководител на съюз „ Такси “. Апаратите костват сред 400 и 500 лева броя – пари, които водачите ще би трябвало да платят.

За да влезе в действие новият период, депутатите би трябвало да гласоподават промени в Закона за автомобилните транспорти, а транспортният министър да разпише промени в наредбата. Очаква се и двете да се случат до края на ноември т.г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР