Край на извънредната епидемична обстановка в страната. Някои противоепидемични мерки

...
Край на извънредната епидемична обстановка в страната. Някои противоепидемични мерки
Коментари Харесай

Край на извънредната епидемична обстановка у нас


Край на изключителната епидемиологична конюнктура в страната. Някои противоепидемични ограничения обаче остават пожелателни.

Извънредната епидемиологична конюнктура беше въведена в България през май 2020 година с решение на Министерския съвет. Обявяването й беше обвързвано с епидемиологичното разпространяване на COVID-19 и съществуващата непосредствена заплаха за живота и здравето на жителите.

От 1 април се анулира условието за наложително носене на защитна маска за лице в закритите публични места, спазването на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито, рестриктивните мерки при посещаване на присъствено образование, в това число и във висшите учебни заведения, възбраната за свиждания в лечебните заведения и в заведенията за обществени услуги.

Преустановява се работата и финансирането на Коронавирус зоните, които бяха открити наоколо до медицински центрове.

Носенето на защитни маски остава пожелателно за местата, на които се струпват доста хора. Дезинфекцията, постоянното проветряване и спазването на физическа отдалеченост също са целесъобразни.

Отпада и разделянето по цветови зони на страните, според което до момента се определяше редът за влизане в България. От през днешния ден до 15 май 2022 година ще се изисква за всички лица, без значение от страната, от която идват в България, да показват годен дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, за преболедуване или за извършено проучване или на равносилен или подобен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не показват най-малко един от тези документи, ще се позволяват на територията на страната и ще се слагат под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде прекратена, в случай че лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от идването си в България. Ако резултатът от теста е негативен, карантината се смята за прекратена от деня на регистрирането на резултата в Националната осведомителна система за битка с COVID-19.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР